Wietnamska kuchnia jest pyszna i różnorodna. W Wietnamie znajdziesz jednak dania, które wymagają sporej odwagi i odporności psychicznej, by móc się nimi delektować. Przed Wami lista najbardziej dziwnych i niezwykłych potraw tego kraju.
1. TIẾT CANH – pudding ze świeżej krwi
Tiet Canh to pudding przyrządzany ze świeżej krwi kury, gęsi, kaczki, lub świni. By krew nie zakrzepła miesza się ją z wodą z solą oraz sosem rybnym. Następnie tak przygotowany wywar miesza się z posiekanymi płucami i krtanią, co w połączeniu tworzy konsystencje puddingu.
Pudding posypuje się świeżymi posiekanymi ziołami, orzeszkami ziemnymi oraz skrapia limonką.
MOJE DOŚWIADCZENIE. Spróbowałem tego przysmaku zrobionego z dopiero co ubitej gęsi w Tuyen Quang. Dopiero po fakcie zorientowałem się, iż zjadłem właśnie świeżą krew!
Większość kompozycji smakowej tego dania opiera się na przyprawach, gdyż krwisty pudding sam w sobie ma dość jałowy smak, prawie niewyczuwalny.
Całą noc jednak bolał mnie brzuch, głowa i zbierało mi się na wymioty. Później dowiedziałem się, iż sporo Wietnamczyków boi się tego przysmaku, gdyż łatwo wylądować po nim w szpitalu. Nie wiadomo jakie pasożyty i choroby znajdują się w świeżej krwi. ODRADZAM!
2. TRỨNG VỊT LỘN – Balut, czyli kaczy embrion
Danie szczególnie przerażające dla turystów ze względu na swój odrzucający wygląd. Balut to zapłodnione jajko (kurze, kacze, przepiórcze, czy gęsie) z rozwijającym się płodem ptaka. Jest to popularna potrawa w Południowo-Wschodniej Azji. Każdy kraj ma swój sposób przyprawiania jej.
W Hanoi gotowany balut spożywa się ze solą, limonką, liśćmi laksa i czasem octem.
W Da NangTrung Vit Lon podają z kwaśno-słodkim sosem wykonanym z papai, mięty, chili oraz imbiru.
Danie to pełne jest witamin, dlatego w Wietnamie spożywają je kobiety w ciąży, lub mężczyzni chcący wzmocnić swoją potencję.
MOJE DOŚWIADCZENIE. Kosztowałem wszystko w Wietnamie, jednak do Trung Vit Lon nie mogłem się psychicznie przełamać. Pewnego dnia Linh zamówiła danie z malutkimi przepiórczymi jajami. Zjadłem około 10 i dopiero wówczas zdałem sobie sprawę, iż są one zapłodnione.
Odwaga na kulinarny test kaczego baluta przyszła do mnie dopiero po 2 kolejnych miesiącach. Jak to wyglądało, zobaczcie poniżej.
3. THỊT CHÓ – psie mięso
Tak, w Wietnamie przez cały czas je się psie mięso. Często spożywa się je z sosem ze sfermentowanych krewetek.
Istnieje 7 tradycyjnych sposobów przyrządzania psiego mięsa:
Rựa Mận – mięso gotowane na parze, z pastą z krewetek, mąką ryżową oraz trawą cytrynową
Giềng Me Mắm Tôm – pies gotowany na parze w paście z krewetek, galangalu i occie ryżowym
Thịt Chó Hấp – psina gotowana na parze
Thịt Chó Nướng – grillowany pies
Dồi Chó – „hot-dogi”, czyli kiełbaski
Chó Xào Sả Ớt – pies smażony z chili i trawą cytrynową
Canh Xáo Măng Chó – zupa z psiego mięsa i bambusa
Jeżeli chciałbyś więcej dowiedzieć się na ten temat, zajrzyj do Kompendium wiedzy o jedzeniu psów w Wietnamie.
4. CHẢ RƯƠI – placki z robaków morskich
Placki z robaków morskich to w Wietnamie cenione danie. Panuje tutaj przekonanie, że Cha Ruoi łagodzi zapalenie stawów, bóle ciała oraz grypę. Dawniej danie to spożywano tylko wczesną jesienią, gdy można było je złapać tylko w trakcie trwania sezonu. w tej chwili istnieją jednak fermy hodowlane i można tę unikalną potrawę konsumować cały rok.
Placki przygotowuje się mieszając robaki morskie z mielonym mięsem wieprzowym, koperkiem, szczypiorkiem, jajkiem i skórką pomarańczy.
5. CON ĐUÔNG DỪA – larwy chrząszcza kokosowego
W Południowym Wietnamie larwy chrząszcza kokosowego spożywa się na surowo – jedynie z sosem rybnym. Jedząc je w ten sposób trzeba pamiętać, by najpierw odgryźć im głowę – inaczej mogą Cię dość boleśnie dziabnąć w język.
Con Duong Dua często również można spotkać w formie suszonej, grillowanej, smażonej, gotowanej lub przyrządzane na parze z ryżem.
Larwy tego chrząszcza zwykle żyją w łodydze orzecha kokosowego. Są czyste i zawierają mnóstwo pożywnego białka. Ich długość wynosi 3-5 centymetrów.
Dania z Con Duong Dua są popularne w Wietnamie i można znaleźć je choćby w luksusowych restauracjach w Sajgonie, czy Hanoi.
6. THỊT RẮN – mięso z węża
Zgodnie z mentalnością Wietnamczyków – co się rusza, da się również zjeść – kuchnia wietnamska oferuje również wiele dań z węży.
Ich świeżą krew i serce miesza się z winem ryżowym. Wierzy się tutaj, iż wąż jest znakomitym remedium na problemy z potencją i działa, jak afrodyzjak.
Mięso z węża serwowane jest na wiele sposobów: grillowane, suszone, czy w formie zupy. W celach kulinarnych używa się tylko 3 gatunków: kobra chińska, kobra pręgowana i chiński szczurołap.
7. PHONG LAN – kwiaty orchidei
W sezonie Księżycowego Nowego Roku ulice pełne są wielkich drzewek storczykowych. Stąd ponoć wywodzi się tradycja stosowania ich kwiatów w celach kulinarnych – coś trzeba robić z niesprzedanym towarem.
W regionie Północnego Wietnamu, o ile nam się poszczęści, możemy spróbować sałatki z kwiatów orchidei. Kwiaty storczyków przyrządza się również na parze ze sticky rice, czy przygotowuje zupę z kiełkami bambusa.
8. THỊT ẾCH – żabie mięso
Żabie udka nie są dla nas niczym niezwykłym. W Wietnamie spożywa się jednak całe żaby, włącznie ze skórą. zwykle smaży je się z bambusem, a następnie dodaje do hot-pota. Danie to często jest zagrychą do imprezy zakrapianej winkiem ryżowym.
9. CON NHỘNG – larwy jedwabnika
Larwy jedwabików są bardzo popularnym daniem w Wietnamie. Można się na nie natknąć zarówno na domowych stołach, jak i podczas alkoholowych biesiad.
Warto je spróbować, gdyż mają delikatne mięsko, o smaku podobnym do masełka. Mówię z doświadczenia. Bądź, jak Timon i Pumba!
10. THỊT CHUỘT ĐỒNG – szczury (i myszy)
Po zbiorach zboża, pora na zbiory tego, co pozostało na polu – myszy i szczurów. W niektórych regionach Wietnamu Północnego potrawy z gryzoni są nieodzownym elementem rodzinnym spotkań.
W Wietnamie istnieje ponad 30 dań z gryzoni. Przyrządza się na parze, smażąc, grillując i gotując. Często przyprawia się je solą, trawą cytrynową, czosnkiem, czy cebulą.
11. THỊT BABA – mięso z żółwia
Mięso z żółwia jest uznawane w Wietnamie za potrawę z leczniczymi adekwatnościami. Uważa się, iż wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz łagodzi bóle.
Podobnie, jak w przypadku węża – żółwie często zabijane są na stole przy gościach, a ich krew miesza się z alkoholem.
12. Kurze nóżki
Niektórzy jedzą kurze nóżki również w Polsce. Tutaj jednak skala ich konsumpcji jest niezwykła. Są one jedną z ulubionych przekąsek Wietnamczyków i można spotkać je na każdym kroku – w wielu wydaniach. Na cenę kurzych nóżek wpływa m.in. gatunek kur, z których pochodzą.
13. Prawdziwe gołąbki
Miałem okazję spróbować w Hanoi klopsów z gołębi. Ich mięso jest nieco bardziej gumowe, niż z kurczaka, ale smaczne.
Klopsy z gołębi uchodzą za rarytas, gdyż wyskubanie mięsa spomiędzy malutkich kości jest bardzo czasochłonne. W Wietnamie gołębie są hodowane na mięso – nie latają dziko, jak u nas.