6 października obchodzimy Dzień Borsuka. Z tej okazji chcemy przybliżyć sylwetkę tych zwierząt.
Borsuki żywią się wszystkim, co uznają za zdatne do zjedzenia. Chętnie odwiedzają nocami przydomowe ogrody, by raczyć się tam najrozmaitszymi
warzywami (marchwią, burakami, ziemniakami) i owocami (jabłkami, śliwkami, porzeczkami, truskawkami a choćby winogronami i arbuzami). Intensywnie też wykorzystują wysokobiałkowy pokarm, którym są nasiona rozmaitych zbóż: owsa, jęczmienia, żyta, pszenicy, a zwłaszcza kukurydzy. Nie pogardzą zawartością przydomowych kompostowników i śmietników. Potrafią też sięgnąć do wystawianych na zewnątrz domostw misek naszych domowych pupili.
O zachowaniu tych drapieżników opowiedzą leśnicy.
Magdalena Lipiec-Jaremek mówi do usłyszenia na antenie, do zobaczenia na leśnych ścieżkach.
Fot. pixabay.com