10 restauracji ze świeżym makaronem

jemywlodzi.pl 2 tygodni temu

Świeży, włoski makaron przygotowywany na miejscu w restauracji. Sprawdź listę 10 miejsc w Łodzi.

Kto z was pamięta z domu rozgotowany, klejący się makaron? Ja niestety tak, więc dziękuję Włochom, iż nauczyli nas jeść wersję al dente. Zasługa tkwi nie tylko w czasie gotowania – to przede wszystkim rodzaj mąki. Włosi używają semoliny z pszenicy durum. Czy jednak każda pasta to tylko mąka i woda? Nie, Włosi również przygotowują makarony jajeczne i łączą mąki, a co ważne, dopasowują jego kształt do rodzaju sosu. Długo można byłoby mówić o włoskiej kulturze jedzenia makaronów (weźmiemy się za to!), ale pamiętajcie istotną zasadę – nigdy, ale to nigdy nie nazywajcie go przy Włochach kluskami!

Fot: Peperoncini

Czy to oznacza, iż suche makarony są złe? Nie, ale przecież nie będziemy pisać o tych, które możecie kupić w sklepie. Poziom numer dwa to pasta fresca, czyli świeże makarony (mrożone lub nie), które restauracje kupują w hurtowniach spożywczych. Są i tacy, którzy robią je samodzielnie i właśnie o nich będzie ten artykuł.

Al Dente (Manufaktura)

Już sama nazwa restauracji zobowiązuje! W Al Dente nie tylko zjecie domowe makarony, ale również możecie podejrzeć, jak są produkowane (przeszklone stanowisko znajduje się naprzeciwko wejścia). Do wyboru 6 pozycji w menu i 5 rodzajów rzemieślniczej pasty. Spaghetti zjecie tu pod postacią klasyka klasyków, czyli aglio e olio. Szersze wstążki tagliatelle to do wyboru carbonara (tak, z guanciale i pecorino) lub opcja z suszonymi pomidorami, smażonymi podgrzybkami, serem gran regale i creme freiche, zaś papardelle to połączenie szparagów i wołowiny. Jest też bucatini (takie grubsze spaghetti, tylko z dziurką w środku) które Al Dente podaje z pieczarkami, serem pecorino i crème fraîche oraz najmniej popularny casarecce (skręcone do środka gładkie, krótkie rurki) z marynowaną wołowiną i grzybami. Makarony kosztują od 37,80 zł do 50,50 zł.

Produkcja makaronu w Al Dente Pasta & Prosecco Bar
Al Dente

Nitka (Piotrkowska 56)

Tu nazwa również nie jest przypadkowa, Nitka stoi włoską kuchnią i makaronami własnej produkcji. Mają ich 7 rodzajów: spaghetti, tagliatelle (również w czarnej wersji barwione sepią), pappardelle (wstążki szersze od tagliatelle), penne, linguine (spłaszczone spaghetti), garganelli (pokarbowane rurki) i lasagne (też się liczy). A sosów? Jeszcze więcej! Doliczyłyśmy się 13 propozycji, wśród których nie mogło zabraknąć klasyków, takich jak bolognese i carbonara (w prawilnej wersji), ale i poza nimi każdy znajdzie coś dla siebie – są owoce morza, szarpana wołowina z kurkami na śmietanie, pieczony kurczak z warzywami, łosoś czy szpinak z serem gorgonzola. Ceny wahają się od 43 do 57 zł.

Nitka
Nitka

Trattoria Italiana (Monopolis)

Czas na rodowitych Włochów, na pierwszy ogień Francesco z Trattorii Italiany. Tu nie ma stałego menu, ale na pewno zawsze do wyboru będziecie mieli kilka domowych makaronów od rodziny Mameli. W pamięci na zawsze pozostanie mi obłędne pappardelle z krewetkami z wyczuwalną nutą pomarańczową nutą i chrupiącą posypką. Sami robią pappardelle i ravioli. Ceny są wyższe (powyżej 70 zł), ale nie mówimy tu o paście z samą oliwą tylko o kompozycjach z kaczką czy świeżą truflą i do tego naprawdę dużych porcjach.

Uwaga, nowość! Trattoria Italiana właśnie prowadziła lunche (od środy do piątku, w godzinach 12.00-15.00), więc możecie po pierwsze wpaść bez rezerwacji, a po drugie spróbować past (i innych dań) w bardzo dobrej cenie.

Francesco Mameli, Trattoria Italiana
Trattoria Italiana

Mare e Monti (Wigury 13)

Teraz do akcji wchodzi Enrico Monti z ekipą. Wszystkie makarony robią na miejscu, a w repertuarze jest około 14 rodzajów. Są: spaghetti, pappardelle czy linguine (wstążki węższe od tagliatelle), ale również wiele takich, o których mogliście nigdy nie słyszeć, jak chociażby radiatori (kształt wzorowany na starych grzejnikach!), paccheri (krótkie, grube rurki) czy scialatielli (nieco grubsze, nieregularne w kształcie, krótkie spaghetti). W podstawowej karcie zawsze dostępnych jest 5-6 makaronów – królują autorskie kompozycje wykorzystujące oryginalne, włoskie produkty. w tej chwili spróbujecie tu między innymi radiatori ze stracciatellą, pesto bazyliowym i pomidorkami confit, spaghetti carbonara, pappardelle z cielęcym ragu czy scialatielli z owocami morza. Ceny w przedziale 49-72 zł.

Fot: Mare e Monti

Nienażarty (podchorążych 1A / Wojska Polskiego 152)

Nienażarty to dla wielu gości kuchnia polska, ale możliwe, iż jeszcze więcej fanów ma ich pizza i makarony. Oczywiście te przygotowywane na miejscu. Jędrne, elastyczne, po prostu pyszne. Z domowych past mamy tu tagliatelle, penne i spaghetti, a do nich 9 sosów do wyboru. Nie mogło zabraknąć carbonary czy bolognese (w porze lunchowej dostępne w cenie 39 zł), wśród innych można chociażby wymienić penne z polędwicą wieprzową i gorgonzolą, czy tagliatelle z krewetkami i pikantnym salami. Ceny wahają się od 38 do 51 zł.

Nienażarty Pizza & Pasta

Roma (Piotrkowska 122)

Niedawno restauracja przeszła metamorfozę, dzięki której możecie cieszyć się nowym wystrojem, ale również na żywo zobaczyć, jak przygotowywane są świeże makarony. do wyboru 5 rodzajów past: spaghetti, maccheroni, fettuccine, fusilli i nadziewane ravioli w trzech odsłonach. Ile dań? Łącznie 13. Jak zawsze mamy tu pozycje obowiązkowe jak carbonana, bolognese czy owoce morza, a do tego również klasyczne pozycje, jak Alla Norma z bakłażanem, Amatriciana z guanciale czy owoce morza. Ceny od 35 do 68 zł.

Roma

Farina Bianco (Al. Piłsudskiego 14)

W Farinie wszystkie makarony przygotowywane są na miejscu. Jest różnorodnie, ponieważ lista obejmuje zarówno długie spaghetti, tagliolini i tagliatelle, jak i nadziewane cannelloni i ravioli oraz lasagne. Łącznie 12 propozycji z cenami między 47,99 a 74,99 zł. jeżeli wolicie pomidory, możecie wybierać między nadziewanymi mięsem rurkami i lasagne, dla fanów śmietany kurczak z truflą lub boczniak z boczkiem, nie zabrakło też klasycznej carbonary, owoców morza i autorskich propozycji. A jeżeli szukacie nadziewanych ravioli, tu dostaniecie ich aż trzy rodzaje (z łososiem, ze szpinakiem lub mięsem i grzybami).

Farina Bianco

Pomodoro (Rewolucji 1905 r. 4)

W stałym makaronowym menu Pomodoro znajdziecie 9 pozycji, a co tydzień restauracja przygotowuje dodatkowo nowe propozycje. We własnej produkcji skupiają się na makaronach jajecznych, bardzo często tych nadziewanych. Nie trzeba wam przedstawiać pappardelle (w Pomodoro podawane są z grzybami i speckiem), ale agnolotti i mezzeluze nie są już taką oczywistością. Te pierwsze wywodzą się z Piemontu i bardzo blisko im do ravioli. W klasycznym przepisie nadzienie składa się z trzech rodzajów mięs i właśnie tak przygotowywane są w restauracji. Mezzelune to zaś półksiężyce, tu faszerowane gorgonzolą i orzechami włoskimi w sosie śmietanowo-szpinakowym. Ceny w przedziale 44-54 zł

Pomodoro

Peperoncini (Rokicińska 228/230)

Wyruszamy na dalszą wyprawę, do Peperoncini. Niech was nie zwiedzie lokalizacja, o wolny stolik będzie naprawdę trudno. Tu również przygotowuje się własne makarony: spaghetti, tagliatelle i strozzapretti. Makaronowe menu podzielone jest na trzy kategorie, w zależności od sosów (na bazie oliwy, pomidorów lub śmietany). Wybór naprawdę spory – łącznie 15 pozycji. Jest aglio, olio e peperoncino, carbonara, cacio e pepe, pesto i bolognese, nie mogło też zabraknąć krewetek, łososia czy włoskich kiełbas i serów. Ceny wahają się w przedziale 44-54 zł.

Fot: Peperoncini

Locanda Cucina e Vino (Dożynkowa 2/4)

Ostatnia miejscówka również mieści się z daleka od centrum – piękny ogród i przestrzeń sprawiają, iż można się tu poczuć jak na wakacjach. I oczywiście skosztować pasty własnej produkcji. W makaronowym menu można znaleźć w tej chwili 7 propozycji. Są znane i sprawdzone, takie jak carbonara, aglio e olio (również w wersji z krewetkami), bolognese, a również grzyby z pikantnym salami czy pesto z mascarpone i burratą. Ceny wahają się od 41 do 53 zł. Poza stałym menu, w Locandzie pojawiają się również menu tematyczne, w których można też natrafić na makarony nadziewane.

Fot: Locanda
Idź do oryginalnego materiału