#1 Bananowe babeczki z czekoladą

dalilahome.blogspot.com 7 lat temu

Witajcie kochani. Jedną z rzeczy, której możecie o mnie nie wiedzieć, jest to iż uwielbiam gotować. Dziś narobię Wam trochę smaka i pokażę Wam szybki i prosty przepis na pyszny deser, który sprawdzi się idealnie na przyjęcie, czy niedzielny obiad. Podstawowe pytanie to: Lubicie banany? A czy jedliście kiedyś babeczki zrobione właśnie z nich? Nie ma na co czekać! Zaczynamy!


SKŁADNIKI:

♥ 2 Jajka ♥ 3 Banany ♥ Pół szklanki mąki
♥ 3 Łyżki stołowe miodu ♥ 16 foremek do babeczek
♥ Łyżka stołowe cynamonu ♥1,5 szklanki jogurtu greckiego
♥ Łyżeczka proszku do pieczenia ♥Łyżka stołowa cukru wanilinowego
♥ Paczka m&m (użycie według uznania) mogą być to też np orzechy, owoce (np jagody)


CO I JAK? CZYLI JAK JE PRZYGOTOWAĆ?
Pierwszym krokiem jest obranie i rozgniecenie bananów jak najdrobniej. Ja do tego użyłam widelca.


Gdy rozgnieciemy już banany, kolejnym krokiem jest dodanie dwóch całych jajek, a następnie porządne wymieszanie całości.


Do rozmieszanej masy dodajemy kolejno jogurt grecki, miód, cynamon i cukier wanilinowy. Standardowo potem dokładnie mieszając.


Gdy wszystkie składniki mamy już wymieszane, nadchodzi czas na mąkę. Wsypujemy całość do masy i mieszamy.


Ostatnim składnikiem jest proszek do pieczenia. Po dodaniu go, jeszcze raz wszystko porządnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. (chyba, iż wcześniej Wasz banan nie został do końca rozgnieciony i zostały jego większe kawałki)


Po wymieszaniu całej masy nadszedł czas na rozłożenie do foremek. Mi ciasta starczyło na 16 babeczek. Gdy nałożymy masę, nadchodzi czas na dekoracje. Ja do tego użyłam M&M's-ów, ale dobrym dodatkiem będą również bakalie i owoce np jagody.


Gdy nasze babeczki są już w całości przygotowane wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175'C na 15-20 min.Ważne jest aby sprawdzać czy nasze babeczki zbyt gwałtownie się nie zarumieniają - żeby nie spalić. Najlepsze do spożycia będą gdy już delikatnie ostygną, ale dalej będzie czuć ich ciepło. :) Mniaam.


Pozdrawiam, Olivia

Idź do oryginalnego materiału