Mandarynki słyną z tego, iż obfitują w witaminy i inne cenne składniki. Jednak okazuje się, iż znajdują się one nie tylko w soczystym miąższu, ale i w skórce, którą zwykle nieświadomie wyrzucamy. Jest to błędem, ponieważ możemy przygotować z niej między innymi świetny syrop, wzmacniający odporność. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Właściwości skórek z mandarynek - jak mogą wpływać na nasz organizm?
Skórki mandarynek często niesłusznie są niedoceniane, a to właśnie w nich znajduje się wiele cennych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Między innymi obfitują one we flawonoidy, które odpowiedzialne są za aktywne chronienie organizmu przed chorobami układu krwionośnego, a także regulują ilość cukru czy zapobiegają miażdżycy.
Co więcej, skórka z mandarynki stanowi bogate źródło mikroelementów i witamin, w tym witaminy A i C. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który wspiera układ odpornościowy, przeciwdziałając różnego rodzaju infekcjom.
Natomiast witamina A wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za procesy starzenia. Poprawia ona również stan skóry oraz włosów, a także chroni przed chorobami oczu. Skórka z mandarynki posiada także inne cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez czy fosfor.
Czytaj również: Ten miód nie ma żadnych witamin. Niestety, Polacy kupują go bardzo często
Jak przygotować syrop ze skórek mandarynek?
W okresie jesienno-zimowym warto wykorzystać skórki z mandarynki do przygotowania skutecznego syropu na przeziębienie. Przyrządzenie go jest niezwykle łatwe. Wystarczy, iż umyte skórki zetrzemy na tarce, a następnie przełożymy je do słoika i zasypiemy cukrem. Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce i po upływie kilku godzin, możemy zlać nasz syrop do szczelnie zamykanej butelki.
Tak przygotowany syrop ze skórek mandarynki można pić codziennie. Spożywając jedną łyżeczkę każdego dnia, zwiększymy swoją odporność. Natomiast w przypadku infekcji, zadziała on przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie.
Co jeszcze można zrobić ze skórek po mandarynkach?
Ze skórek po mandarynkach możemy również przygotować inne rzeczy. Jednym z pomysłów jest zrobienie rozgrzewającego naparu. Zanim jednak wrzucimy skórki do kubka, powinniśmy je dokładnie umyć z zanieczyszczeń. Następnie sparzamy skórkę wrzątkiem i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do herbaty z miodem i imbirem. Taki napój świetnie rozgrzeje w zimny dzień oraz wzmocni układ odpornościowy.
Innym sposobem na wykorzystanie skórek mandarynek jest ich ususzenie. Ścieramy je tarce o grubych oczkach i rozkładamy na papierze na kaloryferze. Po kilku godzinach możemy je przełożyć do słoika. Będą one świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, ciast oraz do herbaty.
Zobacz też:
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału
Seniorzy potrzebują tej witaminy. Niedobory są powszechne
Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić