Dziś (07.12) pierwsza z trzech niedziel handlowych wypadających w grudniu. Choć to dobra okazja, by uzupełnić zapasy, skorzystać z promocji i zrobić większe zakupy przed świętami, organizacje zajmujące się pomocą potrzebującym apelują, by robić to z głową. Warto przemyśleć, co i dla kogo będziemy gotować, żeby nie marnować świątecznej żywności.
- Trzeba święta dobrze zaplanować. Widzimy wiele osób w sklepach, które chodzą z karteczką. Jest to adekwatne planowanie zakupów, aby jak najmniej wyrzucić do tego śmietnika. Żeby wszystkie osoby, które będą uczestniczyć w okresie świątecznym, mogły skorzystać z tych wszystkich posiłków, które będą przygotowane właśnie z tych produktów żywnościowych i jak najmniej, żeby wyrzucić po świętach - mówi Edward Ambicki, prezes Banku Żywności w Opolu. Z raportu przygotowanego przez Federację Banków Żywności wynika, iż w Polsce rocznie marnuje się 5 milionów ton jedzenia, z czego 60% pochodzi z gospodarstw domowych. Dane wskazują, iż 63% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i warzywa. - Obserwujemy jednak wzrost świadomości społeczeństwa, bo aż 34% badanych deklarowało, iż nie marnuje żywności. To napawa optymizmem - dodaje Edward Ambicki.Zakupy warto dobrze zaplanować. Bank Żywności o przedświątecznych przygotowaniach
radio.opole.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: Zakupy [fot. Julia Pietkiewicz]
- Strona główna
- Kuchnia
- Zakupy warto dobrze zaplanować. Bank Żywności o przedświątecznych przygotowaniach
Powiązane
D Z I Ę K U J E M Y…
2 godzin temu
Co kupujemy pod choinkę?
3 godzin temu
„Energetyki” i „0 proc.” niedługo z wyższym podatkiem
4 godzin temu
Polecane
215 złotych miesięcznie dla chorych na cukrzycę ZASADY
3 godzin temu
Antybiotyki a leczenie biologiczne łuszczycy
7 godzin temu
Nagroda QuoLipid dla dziennikarza RMF FM
1 dzień temu




![Magiczny Jarmark Bożonarodzeniowy w Radoszycach już za nami [wideo, zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Jarmark-Bozonarodzeniowy-i-rozswietlenie-choinki-w-Radoszycach-19.jpg)






