Zakupy warto dobrze zaplanować. Bank Żywności o przedświątecznych przygotowaniach

radio.opole.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: Zakupy [fot. Julia Pietkiewicz]


Dziś (07.12) pierwsza z trzech niedziel handlowych wypadających w grudniu. Choć to dobra okazja, by uzupełnić zapasy, skorzystać z promocji i zrobić większe zakupy przed świętami, organizacje zajmujące się pomocą potrzebującym apelują, by robić to z głową. Warto przemyśleć, co i dla kogo będziemy gotować, żeby nie marnować świątecznej żywności.

- Trzeba święta dobrze zaplanować. Widzimy wiele osób w sklepach, które chodzą z karteczką. Jest to adekwatne planowanie zakupów, aby jak najmniej wyrzucić do tego śmietnika. Żeby wszystkie osoby, które będą uczestniczyć w okresie świątecznym, mogły skorzystać z tych wszystkich posiłków, które będą przygotowane właśnie z tych produktów żywnościowych i jak najmniej, żeby wyrzucić po świętach - mówi Edward Ambicki, prezes Banku Żywności w Opolu. Z raportu przygotowanego przez Federację Banków Żywności wynika, iż w Polsce rocznie marnuje się 5 milionów ton jedzenia, z czego 60% pochodzi z gospodarstw domowych. Dane wskazują, iż 63% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i warzywa. - Obserwujemy jednak wzrost świadomości społeczeństwa, bo aż 34% badanych deklarowało, iż nie marnuje żywności. To napawa optymizmem - dodaje Edward Ambicki.
Idź do oryginalnego materiału