Uwaga na ogórki skażone salmonellą

bejsment.com 4 godzin temu

Amerykańska firma wycofuje ogórki sprzedawane w Ontario i innych prowincjach Kanady z powodu możliwego skażenia salmonellą.

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) poinformowała, iż Sunfed Produce, LLC wycofuje z rynku świeże amerykańskie ogórki zapakowane w kartonowe pojemniki z etykietą „SunFed” lub czarne plastikowe skrzynki z naklejką „Agrotato, S.A. de C.V.”.

Zgodnie z komunikatem prasowym wydanym przez firmę, ogórki były sprzedawane w kilku stanach i prowincjach kanadyjskich, w tym w Albercie, B.C. Saskatchewan i Ontario.

„SunFed zainicjował to wycofanie po tym, jak amerykańska Agencja Żywności i Leków („FDA”) powiadomiła SunFed, iż opisane powyżej ogórki były związane ze zgłoszonymi zachorowaniami na salmonellozę w okresie od 12 października do 15 listopada 2024 r.” – czytamy w komunikacie prasowym. SunFed Produce z siedzibą w Arizonie wycofała wszystkie ogórki sprzedane między 12 października a 26 listopada z powodu potencjalnego skażenia salmonellą.

Firma wyjaśniła, iż zakażenie salmonellą może powodować „poważne, a czasem śmiertelne infekcje” u małych dzieci, osób starszych i osób ze słabym układem odpornościowym. „Zdrowe osoby zakażone Salmonellą często doświadczają gorączki, biegunki (która może być krwawa), nudności, wymiotów i bólu brzucha” – zauważyła firma.

CFIA poinformowała, iż prowadzi własne dochodzenie w sprawie bezpieczeństwa żywności, ale nie wspomniała, czy w Kanadzie zgłoszono jakiekolwiek choroby.

„SunFed kontaktuje się również z każdym ze swoich bezpośrednich nabywców, aby poinformować ich o wycofaniu produktu” – mówi komunikat prasowy firmy. „Żadne inne produkty sprzedawane przez SunFed lub farmy dostarczające dla nich swoje warzywa, nie są związane z tym wycofaniem”.

Każdy, kto posiada wycofany produkt, nie powinien go spożywać, podawać, używać, sprzedawać ani dystrybuować. Ogórki można zwrócić do punktu zakupu lub po prostu wyrzucić.

Idź do oryginalnego materiału