Trzy przepisy na sos grzybowy - żeby się nim cieszyć o każdej porze roku

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Karol Piętek / Agencja Wyborcza.pl


Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez sosu grzybowego. Dlatego mamy dla was przepisy na ten klasyczny dodatek w trzech odsłonach. Jak zrobić sos grzybowy?
Sos grzybowy to przysmak, który jest nieodłącznie związany z tradycyjną kuchnią polską. Odpowiednio przygotowany jest doskonałym dodatkiem do większości polskich potraw. Często podaje się go do mięs, ale wspaniale pasuje także do makaronów lub placków ziemniaczanych. Jak przygotować sos grzybowy? Oto trzy przepisy, które warto wypróbować.

REKLAMA







Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych



Nie masz czasu iść do lasu? Oto sos grzybowy z pieczarek
Pieczarki to grzyby, które znajdziemy w każdym sklepie. Są znacznie tańsze, od grzybów leśnych i dostępne przez cały rok. Chociaż nie mają tak intensywnego smaku, jak leśne grzyby, sos, który z nich wykonamy, przez cały czas może być smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Składniki:

pół kilograma pieczarek


duża cebula
3 ząbki czosnku
szklanka śmietanki 30%
łyżka masła
łyżka oleju roślinnego
Sól, pieprz do smaku
opcjonalnie - natka pietruszki







Czytaj także:


5 tysięcy złotych za podarte rajstopy. Chodzi w nich Katy Perry



Wykonanie:

Zaczynamy od oczyszczenia pieczarek i pokrojenia ich w plasterki lub ósemki.
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu.
Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dodajemy pieczarki. Podsmażamy na średnim ogniu, aż wypuszczą sok.
Następnie dodajemy śmietankę, sól i pieprz i podgrzewamy sos, aż zrobi się gęsty.
Na koniec sos posypujemy natką pietruszki.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Grzybobranie to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu w kontakcie z naturą. Najlepiej wybrać się na nie z całą rodziną. A zebrane skarby przerobić na aromatyczny sos grzybowy. Jak go zrobić?



Składniki:

300 gramów leśnych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 18 proc.
50 ml. białego wina (można pominąć)
2 łyżki masła
tymianek i natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól i czarny pieprz

Jak przygotować sos ze świeżych grzybów?

Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki.
Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy przez kolejne 3 minuty.
Teraz pora na grzyby - przekładamy je na patelnie i smażymy, aż odparują wodę, unikając mieszania.
Kiedy grzyby zrobią się rumiane, dodajemy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje.
Dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zrobi się gęsty.







Czytaj także:


Olejek z drzewa herbacianego poprawi wygląd twoich paznokci. Jak stosować?



Sos z suszonych grzybów
Po sezonie jesiennym sos grzybowy możemy przygotować na bazie grzybów suszonych - będzie równie pyszny. Taki sos wspaniale będzie pasować do potraw przygotowanych na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:

50 g suszonych borowików i podgrzybków
cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18 proc.
łyżka mąki
łyżka masła
500 ml bulionu
sól i pieprze
gałązka świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego rozmarynu)

Wykonanie:




Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny do namoczenia.
Wyjmujemy je z wody i kroimy na małe kawałki.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle, aż zrobią się szkliste.
Dodajemy namoczone grzyby i podsmażamy około 10 minut.
Na patelnie dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy.
Stopniowo wlewamy bulion. Doprawiamy sos przyprawami z przepisu i dodajemy śmietanę.
Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty.
Idź do oryginalnego materiału