Dietetyczka i psycholożka kliniczna Agata Ziemnicka w rozmowie, która ukazała się na kanale Pacjenci na Youtubie, skupiła się na nawykach żywieniowych kobiet po pięćdziesiątym roku życia. Jakie produkty powinny znaleźć się w ich diecie? Ekspertka wymieniła trzy najważniejsze elementy.
REKLAMA
Zobacz wideo "Pieniądze dają poczucie bezpieczeństwa". Joanna Przetakiewicz w "Z bliska"
Co powinny jeść kobiety po pięćdziesiątce? Ekspertka wymienia
Pierwszy z nich to białko, czyli najważniejszy budulec mięśni. Zdaniem dietetyczki w jadłospisie dojrzałych pań powinny znaleźć się produkty takie jak jajka, ryby, chudy nabiał. Do tego dochodzą także strączki: ciecierzyca, soczewica, tofu (produkt sojowy), tempeh, edamame.
Dlaczego białko jest tak istotnym elementem diety? Po pięćdziesiątym roku życia zaczyna się gwałtowny ubytek masy mięśniowej. Co istotne, to mięśnie, a nie tkanka tłuszczowa, są odpowiedzialne za spalanie energii. Z tego powodu wiele kobiet skarży się na uczucie "nalania", choćby w sytuacji, gdy ich waga nie uległa zmianie.
Drugi element, który powinien pojawić się na stałe w diecie, to zdrowe tłuszcze, które wspierają pracę mózgu oraz układu nerwowego. Wiele kobiet po pięćdziesiątce przechodzi menopauzę. Doświadczają wówczas różnych dokuczliwych objawów, takich jak problemy z koncentracją czy mgła mózgowa (przejściowy stan, w którym występuje dezorientacja oraz zaburzenia jasności umysłu). Jakie konkretne produkty mogą wówczas okazać się pomocne? To na przykład:
oliwa z oliwek,
olej rzepakowy,
olej lniany,
orzechy,
pestki (na przykład dyni).
Zdaniem dietetyczki nie możemy zapominać też o produktach przeciwzapalnych. To między innymi owoce jagodowe, warzywa liściaste, takie jak na przykład szpinak czy jarmuż, a także zielona herbata. Przez spadek estrogenu nasz organizm traci swoją naturalną ochronę przeciwzapalną, dlatego też włączenie tego typu produktów do jadłospisu jest niezwykle ważne.
Oliwa z oliwekFot. pixabay.com, Mareefe
Czego w diecie powinny unikać dojrzałe kobiety?
Jakich produktów dojrzałe kobiety powinny natomiast unikać? To przede wszystkim fast foody, słodycze, a także przetworzone czerwone mięso. Poza tym warto zrezygnować z używek, takich jak alkohol czy papierosy.
W publikacjach na ten temat bardzo często wymieniane są też przetworzone zboża, z których powstaje między innymi białe pieczywo i płatki śniadaniowe. Zaleca się, by zamiast nich, wybierać produkty pełnoziarniste. - Bułki, które kupujemy, to nie jak dawniej: mąka, woda i sól. Jest w nich sporo dodatków, które podrażniają wrażliwy żołądek - wyjaśniła cytowana przez Onet psychodietetyczka, Joanna Zielewska.
Jak oceniasz swoje nawyki żywieniowe? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.











