Czekoladowy budyń z dużym dodatkiem cukru i mlecznej czekolady jest niewątpliwie pyszny, ale kaloryczny i niekoniecznie zdrowy. Dlatego też warto spróbować zrobić jego zdrowszą odsłonę na bazie kakao i awokado. Zawarte w tych produktach składniki sprawią, iż deser będzie pyszny, a także mogą pomóc opóźnić starzenie się skóry oraz wspierać odchudzanie.
Dlaczego warto jeść kakao?
Istotnym elementem tego deseru jest kakao, w którym znajdziemy liczne antyoksydanty. Te związki chemiczne chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki. Dzięki spożywaniu antyoksydantów minimalizujemy ryzyko uszkodzeń, co przekłada się na nasze zdrowie w tym proces starzenia się skóry. W tym produkcie spożywczym znajdziemy również magnez — a dokładnie 420 mg w 100 g kakao. Instytutu Żywności i Żywienia zaleca, aby mężczyźni spożywali 350 mg magnezu, a kobiety 265 mg dziennie. Magnez jest istotny dla organizmu, ponieważ wspiera pracę układu nerwowego i mięśniowego.
Sprawdź także: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne
Dlaczego warto jeść awokado?
Owoc ten od kilku lat cieszy się dużą popularnością — znajduje zastosowanie w deserach, śniadaniach i obiadach. Jego delikatny smak, sprawia, iż to idealny dodatek do potraw zarówno na słodko, jak i słono. Poza uniwersalnością awokado jest również zdrowie. W owocu tym znajdziemy m.in. witaminę E, które jest silnym antyoksydantem i podobnie ja te zawarte w kakao chroni organizm przed uszkodzeniami, spowodowanymi przez wolne rodniki.
Co więcej, duża zawartość błonnika dobrze działa na układ trawienny i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po kolejne przekąski. To sprzyja odchudzaniu. W awokado znajdziemy również zdrowe tłuszcze. Te mikroelementy pomagają w obniżaniu poziom złego cholesterolu, wspomagają także pracę układu krążenia.
Polecamy również: Zrób zamiast sałatki jarzynowej na święta. Smakuje lepiej i długo postoi w lodówce
Jak zrobić budyń z awokado?
Do przygotowania tego pysznego i zdrowego deseru potrzebujemy tylko kilku składników — w zależności od gustu do budyniu możemy dodać jeszcze owoce m.in. banany. Do przygotowania budyniu czekoladowego z awokado potrzebne będą:
- 3 dojrzałe i miękkie owoce awokado,
- 1/4 szklanki ciemnego kakao,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 5 łyżek mleka kokosowego.
Awokado należy obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Następnie wszystkie produkty umieszczamy w blenderze. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskany budyń przelewamy do miseczek. Przed zjedzeniem warto schładzać budyń przez ok. pół godziny w lodówce. Do deseru możemy na wierzch dodać sezonowe, świeże owoce w zależności od preferencji.
Zobacz też:
W tym dniu nastaw bigos na święta. Nie zaśpij, jeżeli chcesz, by smakował idealnie
Nie dodawaj jajka do ciasta na uszka. Zastąp je tym, a będą miękkie i smaczne
Tak zrobisz biszkopt bez mąki. Wyrośnie duży i puszysty