Pizza sprawdza się na spotkaniach z przyjaciółmi, rodzinnym obiedzie i podczas wieczoru filmowego. jeżeli nie dasz rady zjeść całej i zostanie kilka kawałków, zawsze możesz ją odgrzać. Jak to zrobić, żeby placek nie stał się suchy i nie stracił smaku? Oto prosty patent.
REKLAMA
Jak przechowywać pizzę? Włóż ją do pojemnika, a na drugi dzień będzie smakowała idealnie
To potrawa kuchni włoskiej, która zyskała ogromną popularność na całym świecie. Płaski placek z ciasta drożdżowego z dodatkami takimi jak mozzarella, zioła, sos pomidorowy i szynka podawany jest na gorąco. Co z nią zrobić, jeżeli nie zjesz jej od razu?
Pizza z ananasem ilikeyellow / Shutterstock
Pizzę spokojnie możesz przechowywać w lodówce, ale należy pamiętać, by zamknąć ją w pojemniku do przechowywania żywności, by zapachy nie przeszły na całą lodówkę. W ten sposób zapobiegniesz także zawilgoceniu ciasta i namnażania się drobnoustrojów. Pizza w lodówce nie powinna leżeć dłużej niż 24 godziny. Dipy mogą być przechowywane dłużej, bo choćby do dwóch dni, o ile są szczelnie zamknięte.
Jak odgrzać pizzę, żeby nie była sucha? Zapomnij o mikrofali i piekarniku. Jest szybszy sposób
Pizzę można odgrzać w prosty sposób. Wystarczy kuchenka i patelnia. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kostkę lodu, a potem połóż placek i przykryj pokrywką. Kiedy lód stopnieje, wytworzy się para wodna, dzięki której ciasto nie stanie się suche i nie będzie twardnieć. Po czterech minutach pizza powinna być gotowa. Będzie dobra w smaku i chrupiąca.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.