Szybkie placuszki jogurtowe na każdą okazją. Smakują jak racuchy, choć są o wiele prostsze

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Svetlana Monyakova/istock


Czy można zrobić racuchy na jogurcie naturalnym? Mało kto wie, iż tak. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis, by przygotować pyszne, puszyste placuszki jogurtowe. Będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, a w kuchni spędzisz tylko 15 minut.
Śniadanie to nie tylko kanapki i jajecznica. jeżeli marzy ci się pyszny, pożywny posiłek, przygotuj domowe placuszki jogurtowe. W smaku i konsystencji są podobne do amerykańskich pancakes lub naszych polskich racuchów, a przepis jest równie prosty. Placuszki robi się naprawdę szybko, więc bez problemu przygotujesz je rano przed pracą. Będą miękkie, puszyste i przede wszystkim smaczne. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolacje. Możesz je podawać z różnymi dodatkami: owocami, kremem lub cukrem pudrem. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.

REKLAMA







Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii



Puszyste placki jogurtowe. Jak je przygotować?
Przygotowanie placków jogurtowych jest niezwykle proste. Potrzebujesz do nich tylko kilku podstawowych składników. Możliwe, iż masz je już w swoim domu, ale jeżeli nie, to z łatwością dostaniesz je w każdym sklepie spożywczym.
Składniki:

175 gramów mąki pszennej,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
2 łyżki cukru,
2 łyżki oleju roślinnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
jajko,
opakowanie cukru wanilinowego.



Jak zrobić zdrowe racuchy? Placuszki jogurtowe dla dzieci na każdą okazję

Na początek wbij do miski jajko, dodaj cukier zwykły oraz wanilinowy i połącz wszystkie składniki dzięki trzepaczki.
Cały czas mieszając, dolewaj powoli olej. Następnie dodaj 5 łyżek jogurtu naturalnego i ponownie wymieszaj.
Na koniec dodajemy suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie wszystkie produkty w taki sposób, by w cieście nie pozostały grudki z mąki.
Powstałe ciasto będzie bardzo gęste, więc nakładanie go dzięki łyżki lub chochli, tak jak w przypadku racuchów i pancakes, może być trudne. O wiele lepiej sprawdzi się rękaw cukierniczy. Przełóż do niego ciasto i wytnij na końcu niewielki otwór. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. dzięki rękawa wyciśnij na patelnię ciasto, formując przy tym charakterystyczne "ślimaczki". Dzięki temu będziesz mieć pewność, iż placuszki wyjdą równe i okrągłe.
Smaż placki przez około dwie minuty z każdej strony, do zarumienienia brzegów.



Fit placki jogurtowe z jabłkami. Z czym podawać puszyste placuszki?
Placuszki jogurtowe są nie tylko pożywne i pyszne, ale także zdrowe. Zawierają niewielką ilość cukru, więc bez obaw możesz je podać dzieciom. jeżeli aktualnie jesteś na diecie i wolisz zjeść wersję bardziej "fit", zamień zwykły cukier na ksylitol, a mąkę pszenną na owsianą. Jogurt naturalny możesz zamienić na jogurt typu islandzkiego, ale pamiętaj, iż jest on o wiele gęstszy, więc konsystencja ciasta będzie wówczas nieco inna. Niezależnie od składników, to danie możesz podać na kilka sposobów. Świetnym pomysłem będzie wymieszanie ciasta z kawałkami jabłka, by placki przypominały nasze polskie racuchy. Dobrze sprawdzą się też inne owoce, na przykład gruszka lub banan. Przy tym przepisie można eksperymentować. Gotowe placki warto podawać z cukrem pudrem, orzechami, kremem czekoladowym lub różnymi polewami. Wypróbuj kilka opcji, by sprawdzić, która z nich posmakuje ci najbardziej.




Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału