Przepis na awokado z krewetkami inspirowany jest chilijskim daniem, które nosi nazwę escabeche. W oryginalnym przepisie, jego podstawę stanowi sok z limonki lub ocet wymieszany z papryką, cebulą i ziołami. Przepis na awokado z tuńczykiem został zaczerpnięty z Hiszpanii, gdzie podaje się tak przygotowane awokado z plasterkami cytryny i sporą porcją chipsów tortilla. Smacznego!
Awokado z krewetkami
Składniki:
2 awokado
2 cytryny
1 słodka cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
300 g pomidorów
1 zielone chili
1 szczypta suszonego oregano
400 g dużych mrożonych krewetek
3 łyżki posiekanej kolendry
kilka liści sałaty
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryn. Cebulę i pomidory drobno pokroić. Chili pozbawić nasion, drobno posiekać.
W szklanej misce połączyć cebulę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, oregano. Dodać pomidory i chili. Doprawić solą i pieprzem. Miskę zakryć folią spożywczą, odstawić w chłodne miejsce.
Krewetki rozmnożyć, ugotować, obrać, osuszyć papierem kuchennym.
Obrać awokado, pokroić w kostkę. Dodać do miseczki wyjętej z lodówki, połączyć razem z krewetkami, posypać kolendrą i dokładnie zamieszać.
Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na każdym liściu położyć porcję krewetek z sosem.
Awokado z tuńczykiem
Składniki:
200 g tuńczyka w oleju z puszki
1 dojrzałe awokado
3 łyżki sosu
1 łyżeczka marynowanych kaparów
szczypta mielonej ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
Sos
Składniki:
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy dijon
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
Po otwarciu puszki z tuńczykiem odcedzić zawartość na sitku nad miseczką, odczekać chwilę, by cały olej odciekł.
Przygotować sos łącząc majonez z musztardą i pieprzem cytrynowym. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę.
Posypać połówki awokado solą i pieprzem, do wgłębień nalać odrobinę sosu. Na wierzchu położyć tuńczyka, polać sosem, posypać kaparami, oprószyć papryką.
Podawać z cząstkami cytryny i chipsami tortilla.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels














