Sprawdzony przepis na pikantne przystawki z awokado

lubelski.pl 7 godzin temu

Przepis na awokado z krewetkami inspirowany jest chilijskim daniem, które nosi nazwę escabeche. W oryginalnym przepisie, jego podstawę stanowi sok z limonki lub ocet wymieszany z papryką, cebulą i ziołami. Przepis na awokado z tuńczykiem został zaczerpnięty z Hiszpanii, gdzie podaje się tak przygotowane awokado z plasterkami cytryny i sporą porcją chipsów tortilla. Smacznego!

Awokado z krewetkami

Składniki:

2 awokado

2 cytryny

1 słodka cebula

1 łyżka koncentratu pomidorowego

300 g pomidorów

1 zielone chili

1 szczypta suszonego oregano

400 g dużych mrożonych krewetek

3 łyżki posiekanej kolendry

kilka liści sałaty

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryn. Cebulę i pomidory drobno pokroić. Chili pozbawić nasion, drobno posiekać.

W szklanej misce połączyć cebulę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, oregano. Dodać pomidory i chili. Doprawić solą i pieprzem. Miskę zakryć folią spożywczą, odstawić w chłodne miejsce.

Krewetki rozmnożyć, ugotować, obrać, osuszyć papierem kuchennym.

Obrać awokado, pokroić w kostkę. Dodać do miseczki wyjętej z lodówki, połączyć razem z krewetkami, posypać kolendrą i dokładnie zamieszać.

Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na każdym liściu położyć porcję krewetek z sosem.

Awokado z tuńczykiem

Składniki:

200 g tuńczyka w oleju z puszki

1 dojrzałe awokado

3 łyżki sosu

1 łyżeczka marynowanych kaparów

szczypta mielonej ostrej papryki

sól i pieprz do smaku

Sos

Składniki:

2 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki musztardy dijon

½ łyżeczki pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:

Po otwarciu puszki z tuńczykiem odcedzić zawartość na sitku nad miseczką, odczekać chwilę, by cały olej odciekł.

Przygotować sos łącząc majonez z musztardą i pieprzem cytrynowym. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę.

Posypać połówki awokado solą i pieprzem, do wgłębień nalać odrobinę sosu. Na wierzchu położyć tuńczyka, polać sosem, posypać kaparami, oprószyć papryką.

Podawać z cząstkami cytryny i chipsami tortilla.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Idź do oryginalnego materiału