​Siostra Salomea dodaje tę przyprawę do makowca. Pierwszy znika ze stołu

top.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Makowiec jest, jak wiadomo, klasykiem słodkości na świątecznym stole. Najczęściej po prostu ciasto przekłada się masą makową z bakaliami. Jednak w tym przypadku można powiedzieć, iż makowiec "ma to coś", co sprawia, iż jako pierwszy znika ze świątecznego stołu. Poznaj przepis na makowiec korzenny siostry Salomei.

Składniki na makowiec korzenny siostry Salomei

Do przygotowania makowca świątecznego siostry Salomei będziesz potrzebować:

  • ½ laski wanilii,
  • 10 g zmielonego cynamonu,
  • 10 g zmielonych goździków,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 2 białka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 200 g maku,
  • 250 g cukru pudru,
  • 4 krople olejku migdałowego,
  • 400 g cukru kryształu,
  • 5 jaj,
  • skórka z 1 cytryny.

To właśnie cynamon i goździki sprawią, iż ten makowiec będzie wyjątkowy na tle innych ciasta, a zarazem będzie idealnie pasował do świątecznego klimatu.

Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

Makowiec korzenny siostry Salomei — sposób przygotowania

Mak zalej wrzącą wodą, odcedź, ostudź i trzykrotnie zmiel w maszynce na najmniejszych oczkach. Oddziel białka od żółtek. Zmielony mak utrzyj z cukrem kryształem, dodając do masy po jednym żółtku, a następnie wrzuć do miski wanilię, cynamon, goździki, migdały oraz skórkę z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Tortownicę (o średnicy 27 cm) natłuść i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę i piecz przez około 40-50 minut.

Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna

Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę cukierniczą do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj lukier. Do miski wlej 2 białka, dodaj 250 cukru pudru i całość starannie utrzyj, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Pod koniec miksowania lukru dodaj do masy cztery krople olejku migdałowego. Lukier wylej na makowiec i równomiernie rozprowadź. Możesz udekorować ciasto rodzynkami, kandyzowaną skórka pomarańczy lub cytryny, orzechami albo delikatnie posypać brzegi makiem.

Zobacz też:

Zapomnij o wodzie. Wymocz w tym śledzie, a będą kruche i delikatne w smaku

​Tak zrobisz najlepszy lukier. Zapomnij o połączeniu wody i cukru pudru

Tę rybę seniorzy powinni jeść raz w tygodniu. Jest zdrowa i ma mało ości

Idź do oryginalnego materiału