Składniki na makowiec korzenny siostry Salomei
Do przygotowania makowca świątecznego siostry Salomei będziesz potrzebować:
- ½ laski wanilii,
- 10 g zmielonego cynamonu,
- 10 g zmielonych goździków,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 2 białka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 200 g maku,
- 250 g cukru pudru,
- 4 krople olejku migdałowego,
- 400 g cukru kryształu,
- 5 jaj,
- skórka z 1 cytryny.
To właśnie cynamon i goździki sprawią, iż ten makowiec będzie wyjątkowy na tle innych ciasta, a zarazem będzie idealnie pasował do świątecznego klimatu.
Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Makowiec korzenny siostry Salomei — sposób przygotowania
Mak zalej wrzącą wodą, odcedź, ostudź i trzykrotnie zmiel w maszynce na najmniejszych oczkach. Oddziel białka od żółtek. Zmielony mak utrzyj z cukrem kryształem, dodając do masy po jednym żółtku, a następnie wrzuć do miski wanilię, cynamon, goździki, migdały oraz skórkę z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Tortownicę (o średnicy 27 cm) natłuść i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę i piecz przez około 40-50 minut.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę cukierniczą do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj lukier. Do miski wlej 2 białka, dodaj 250 cukru pudru i całość starannie utrzyj, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Pod koniec miksowania lukru dodaj do masy cztery krople olejku migdałowego. Lukier wylej na makowiec i równomiernie rozprowadź. Możesz udekorować ciasto rodzynkami, kandyzowaną skórka pomarańczy lub cytryny, orzechami albo delikatnie posypać brzegi makiem.
Zobacz też:
Zapomnij o wodzie. Wymocz w tym śledzie, a będą kruche i delikatne w smaku
Tak zrobisz najlepszy lukier. Zapomnij o połączeniu wody i cukru pudru
Tę rybę seniorzy powinni jeść raz w tygodniu. Jest zdrowa i ma mało ości