Zajęcia poprowadzili Damian i Elżbieta Kruk, właściciele lokalu, oraz Wiktoria, pracująca na co dzień w kawiarni. Uczestnicy wysłuchali ciekawostek związanych z pochodzeniem herbaty i sposobami jej przyrządzania, a następnie mogli spróbować wybranych przez siebie mieszanek. Na stołach pojawiło się również pyszne ciasto przygotowane przez właściciela Krukafe.Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał praktyczny upominek: kubek do parzenia herbaty sypanej z zaparzaczem oraz porcję mieszanki do samodzielnego przygotowania napoju w domu. Podkreślano, iż odpowiednio zaparzona herbata sypana ma nie tylko wyjątkowy smak, ale jest także rozwiązaniem bardziej ekologicznym — m.in. dzięki rezygnacji z jednorazowych torebek.Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Cyfrowa Edukacja i Aktywność Społeczna na rzecz Zrównoważonego Rozwoju” realizowanego przez Fundację PRO FUTURO.Wydarzenie zostało zainicjowane przez liderki Wolontariackich Inicjatyw Lokalnych „Eko naturalnie” — panią Krysię i Antosię.Projekt współfinansowany jest przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.