Racuchy na kefirze jak u babci - niezastąpione przepisy z dawnych lat

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Racuchy na kefirze jak u babci - jak zrobić? Dania z przepisów naszych mam i babć nie tylko smakują, ale także wywołują szereg miłych wspomnień. Nic zatem dziwnego, iż chętnie wracamy do tego, co znane i sprawdzone.
Racuchy na kefirze jak u babci to prawdziwy kulinarny hit. Można je przygotować z kilku prostych składników i w kilka chwil mamy gotowe śniadanie lub przekąskę do pracy.

REKLAMA







Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę



Placuszki na kefirze z jabłkami — rady i wskazówki
Placuszki na kefirze z jabłkami to dla wielu osób smak dzieciństwa. Nasze babcie i mamy przygotowywały je zwykle wczesnym rankiem, a zapach unoszący się w powietrzu zachęcał do szybszego wstania z łóżka. Dawniej placuszki z jabłkami często były przygotowywane na bazie zsiadłego mleka. Z czasem większą popularność zyskał kefir oraz maślanka, a często produkty te stosowane są zamiennie. O czym należy pamiętać, żeby nasze racuszki na kefirze z jabłkami wyszły idealne? Zadbać należy przede wszystkim o to, aby składniki używane do przygotowania ciasta miały zbliżoną do siebie temperaturę. Jajka oraz kefir należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Składniki ciasta można wymieszać dzięki rózgi lub ewentualnie użyć do tego miksera, zachowując niskie lub średnie obroty. Jajka można dodać od razu w całości, jednak o ile zależy nam na tym, aby placuszki było bardziej puszyste, można oddzielnie dodać żółtka i oddzielnie białka ubite na sztywną pianę. Przejdźmy jeszcze do jabłek. Wybór odpowiedniej odmiany jabłek ma bardzo duże znaczenie dla efektu końcowego, bo to one w dużej mierze wpływają na smak naszej przekąski. Najlepiej sprawdzą się takie jabłka, które nie zmieniają znacząco swojej konsystencji po obróbce termicznej. Miękkie i bardzo kruche jabłka nie zdadzą w tym przypadku egzaminu. Najlepiej postawić na takie odmiany, jak m.in.:

antonówka,
ligol,
golden delicious,
szara reneta,
antonówka.



Racuchy z jabłkami na kefirze — przepis na proste i szybkie śniadanie
Jak w najprostszy sposób zrobić pyszne racuchy z jabłkami na kefirze? Przepis na racuchy na kefirze jak u babci zaczynamy od przygotowania składników. Będą Ci potrzebne:

2 szklanki mąki pszennej
400 g kefiru naturalnego
2 jabłka (najlepiej słodka i twarda odmiana)
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do posypania gotowych placuszków

Sposób przygotowania:
Jabłka dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. W szklanej misce umieść kefir, jajka i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być lejące. o ile jest zbyt gęste, możesz dodać więcej kefiru. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta dzięki dużej łyżki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Gotowe racuchy z jabłkami na kefirze podawaj posypane cukrem pudrem. Możesz je także polać miodem bądź syropem klonowym oraz dodać inne ulubione owoce np. borówki, maliny, winogrona.



Fit racuchy z jabłkiem na kefirze — bomba witaminowa i energetyczna
Jak zrobić zdrowe fit racuchy z jabłkiem na kefirze? Smaczne placuszki z jabłkiem na kefirze może przygotować na różne sposoby. Nasz druga propozycja to racuchy na bazie mąki pełnoziarnistej i bez dodatku cukru. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka kefiru
duże jabłko
jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
Jabłko dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj ze sobą kefir i jajko do momentu, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Dodaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego. Całość wymieszaj, a następnie połącz z pokrojonymi w kostkę jabłkami. Miskę nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw na kwadrans. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta dzięki łyżki. Racuchy z kefirem i jabłkiem smaż przez kilka minut na każdą ze stron, do czasu uzyskania złocistego koloru. Podawaj np. z pokrojonym w plastry bananem, borówkami, miodem, dżemem owocowym lub posmarowane masłem orzechowym. Fit racuchy z jabłkiem na kefirze to propozycja zdrowego i pełnowartościowego śniadania, które dostarczy energii na długi czas.
Zobacz też: Naleśniki i racuchy w jednym. Są tak puszyste, iż nie uwierzysz. To przez jeden składnik
Idź do oryginalnego materiału