Przepis na prawdziwie królewski lukier do dekoracji. Musisz go znać!

dompelenpomyslow.pl 10 godzin temu

Lukier królewski to prawdziwy must have podczas świątecznych przygotowań. Precyzyjne wzorki na świątecznych pierniczkach to właśnie zasługa dobrze przygotowanego lukru królewskiego. Dowiedz się, czym się charakteryzuje i jak go zrobić, aby upiększyć pierniczki niepowtarzalną dekoracją.

Lukier królewski

W przeciwieństwie do zwykłego lukru, który robi się przy użyciu wody, lukier królewski charakteryzuje się tym, iż przygotowuje się go na bazie białek jaj. Dzięki ich wykorzystaniu lukier jest trwały, nieprzezroczysty i świetnie nadaje się do tworzenia drobnych, szczegółowych zdobień. Ponadto detale wykonane niebarwionym lukrem królewskim mają piękny, śnieżnobiały kolor, który doskonale komponują się z brązowym wypieczonym pierniczkiem.

Składniki

Do przygotowania lukru królewskiego będziesz potrzebować białek jaj, cukru pudru oraz soku z cytryny. W celu uzyskania uniwersalnej gęstości lukru najlepsza jest proporcja 150 g cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny na każde białko z jajka o rozmiarze M.

Sposób przygotowania

Odpowiednią ilość cukru pudru przesiej do miski, w której będziesz przygotowywać lukier. Dodaj białko i sok z cytryny oraz barwnik, jeżeli chcesz nadać mu kolor. Najważniejszą zasadą jest to, aby lukru królewskiego nie ubijać, ponieważ powoduje to niepożądane napowietrzenie masy. Składniki ucieraj na niskich obrotach odpowiednią końcówką miksera przez około 10 minut. Po tym czasie sprawdź gęstość, nakładając odrobinę na palec — zweryfikuj czy lukier nie jest zbyt gęsty lub, czy za bardzo się nie rozlewa. Gotowy przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj nim ulubione słodkości.

Dodatkowe wskazówki

  • W zależności od potrzeb i rodzaju dekoracji gęstość lukru królewskiego można dostosować — do konturów wystarczy zagęścić go cukrem pudrem, a do wypełniania środków rozrzedzić białkiem lub sokiem z cytryny.
  • Do barwienia lukru sprawdzą się zarówno barwniki w proszku, jak i w żelu. W przypadku tych płynnych należy jedynie uważać na gęstość, ponieważ mogą nadmiernie rozrzedzić lukier — wtedy należy zwiększyć nieco ilość cukru pudru.
  • Lukier nakryty folią spożywczą, tak aby stykał się z jej powierzchnią, można przechowywać przez kilka dni w lodówce, a przed kolejnym użyciem wystarczy go tylko wymieszać.
Idź do oryginalnego materiału