Przechowujesz wędlinę w ten sposób? Nie dziw się, iż od razu robi się obślizgła. To częsty błąd

kobieta.gazeta.pl 15 godzin temu
Zdjęcie: Przechowujesz wędlinę w ten sposób? Nie dziw się, że od razu robi się obślizgła. To częsty błąd. Fot. istockphoto.com / Pawel Kacperek


Dlaczego szynka robi się śliska niedługo po zakupie? Winę ponosi najprawdopodobniej nieodpowiednie przechowywanie. Sprawdź, w jaki sposób trzymać ją w lodówce, by długo była świeża i nadawała się do jedzenia.
Kupując wędlinę w sklepie najczęściej otrzymujemy ją zawiniętą w folię, lub spakowaną do plastikowego pojemnika, a po powrocie do domu po prostu przekładamy ją do lodówki. To popularny błąd, który sprawia, iż błyskawicznie staje się obślizgła i zamiast do jedzenia, nadaje się jedynie do kosza. Co zrobić, aby temu przeciwdziałać? Pomogą proste triki.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Dlaczego szynka robi się śliska? prawdopodobnie przechowujesz ją w ten sposób
Pierwszą zasadą odpowiedniego przechowywania wędliny jest zapewnienie jej dostępu powietrza. Właśnie dlatego zostawianie jej w szczelnym, sklepowym opakowaniu to błąd, który sprawia, iż gwałtownie nabiera wilgoci, namnażają się bakterie i inne drobnoustroje i skraca jej przydatność do spożycia. Po prostu: błyskawicznie staje się obślizgła i zepsuta.
Zobacz też: Zelt i Krawczyk zaręczyli się 5 lat temu. Planowali ślub, a tu cisza. "Nie jest dla nas najważniejsza"


Dlaczego szynka robi się śliska niedługo po zakupie? Dlaczego szynka robi się śliska niedługo po zakupie? Fot. pexels.com / Dimkidama


W jakich pojemnikach przechowywać wędliny? Zapomnij o plastiku
Najlepszym sposobem na prawidłowe przechowywanie szynki w lodówce jest przełożenie jej do papierowego opakowania lub zawinięcie (ale niezbyt szczelne) w pergamin. Materiał będzie wchłaniał wodę, do tego sprawi, iż do mięsa dotrze powietrze. To z kolei przełoży się na fakt, iż dłużej pozostanie świeża i pyszna,


PORADA! jeżeli chcesz, aby wędlina pozostała świeża tak długo, jak to możliwe, istotny jest odpowiedni wybór w sklepie. Zrezygnuj z tej krojonej w plastry - choć jest praktyczniejsza, szybciej się psuje. Zamiast tego wybierz szynkę w kawałku.


Jak przechowywać wędzone wędliny? O tym pamiętaj
Nieco innymi zasadami rządzą się wyroby suszone i wędzone, akie jak kiełbasa czy porządne kabanosy. W ich przypadku najlepiej sprawdzi się szkło. Może to być pojemnik lub choćby słoik. Dzięki temu zachowają swój wyjątkowy smak oraz aromat na naprawdę długo. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału