Polędwiczki świąteczne Prokopa

radiokielce.pl 1 godzina temu
Zdjęcie: Polędwica tradycyjna z Wąchocka. Jak przyrządzić ją w domu?


Już nadchodzi pora na przygotowanie świątecznych smakołyków. Szynki, polędwice – najszlachetniejsze mięsa wieprzowe trzeba już marynować i marynować, aby zdążyły na bożonarodzeniowe stoły. Wśród polecanych na specjalne okazje wędlin na liście produktów tradycyjnych są polędwiczki świąteczne Prokopa.

Polędwiczki świąteczne Prokopa wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego w 2010 roku. Mają smak bardzo delikatny, lekko słony, pachnący wędzonką i przyprawami z marynaty.

Podstawowym surowcem do produkcji polędwiczek jest mięso wieprzowe, pozyskiwane od tuczników hodowanych w okolicach Łosienia. Polędwiczki to najszlachetniejsze mięso z całej tuszy wieprzowej, dlatego przygotowywane były głównie na święta i wyjątkowe okazje. Sposób przygotowania polędwiczek we wsi Łosień pozostał niezmienny od ponad 40 lat.

Oczyszczone polędwiczki wkładane są do specjalnie przygotowanej marynaty i pozostawiane w chłodnym pomieszczeniu na około dwa tygodnie. Marynatę stanowi mieszanka różnego rodzaju ziół, takich jak pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn. Następnie nasączone marynatą polędwiczki poddawane są wędzeniu drewnem olchowym lub wiśniowym przez około trzy godziny. Na koniec parzy się je w gorącej wodzie przez około 20 minut.

Tak przygotowane polędwiczki początkowo mogli posmakować najbliżsi sąsiedzi oraz mieszkańcy okolicznych miejscowości. w tej chwili polędwiczki świąteczne Prokopa znane są w całym województwie świętokrzyskim dzięki nagrodom i wyróżnieniom, jakie zdobywają podczas ogólnopolskich konkursów i dożynek.


Idź do oryginalnego materiału