Piernik to tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. Może być także w formie ciasteczek. Nierozerwalnie związany jest z polską kuchnią. Jednak historia miodowo-korzennych wypieków sięga daleko poza granice naszego kraju, a pierwsze przepisy pochodzą z czasów antycznych. Warto wzbogacić piernik leśnym miodem – polecają leśnicy.
Składniki: 1 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka miodu leśnego, 6 jajek, 2 łyżeczki amoniaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie przyprawy do piernika.
Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię wysypujemy równomiernie pół szklanki cukru. Gdy lekko zbrązowieje, dodajemy pół szklanki wody. Podgrzewamy, aż powstanie karmel, po czym zdejmujemy patelnię z ognia. Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski, dodajemy smalec, cukier, margarynę i jajka. Wlewamy miód, dosypujemy proszek do pieczenia i amoniak. Na końcu dolewamy schłodzony karmel. Zagniatamy ciasto, może być lepkie. Wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki. o ile mamy więcej czasu, ciasto możemy zostawić w chłodzie choćby przez kilka dni.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy – warstwa ciasta nie może być zbyt cienka. o ile ciasto się lepi, posypujemy je na wierzchu mąką. dzięki foremek wycinamy świąteczne kształty, np. gwiazdki, serca, choinki, mikołaje. Pierniczki pieczemy przez 10–15 minut w temperaturze 200 °C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe możemy ozdobić lukrem i bakaliami. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska z Lasów Państwowych.

