Lepię pierogi bez wałka i szklanki. Jeden trik i idzie dwa razy szybciej

kobieta.gazeta.pl 1 godzina temu
Lepienie pierogów może być łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy znać jeden prosty trik, który pozwala ominąć etap wałkowania i wycinania szklanką. To rozwiązanie nie tylko przyspiesza pracę, ale także dobrze sprawdzi się w małych kuchniach. Święta bez stresu? Z tym patentem to możliwe.
Przygotowanie pierogów na święta potrafi zająć całe popołudnie. Zwłaszcza gdy planujemy zrobić ich naprawdę dużo. Najbardziej żmudną częścią jest prawdopodobnie lepienie, które spędza sen z powiek niejednej gospodyni. Wiele z nas decyduje się, aby zrobić je wcześniej i zamrozić, jednak jeżeli nie zdążyłyśmy się odpowiednio przygotować, nic straconego. Znamy sprawdzony patent, za pomocą którego ulepisz pierogi dwa razy szybciej. Jak tego dokonać? Okazuje się, iż wałek i szklanka już nie będą potrzebne.


REKLAMA


Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"


Jak gwałtownie zrobić pierogi? Zapomnij o wałku i szklance
Robienie pierogów kojarzy się głównie z wałkowaniem ciasta dzięki wałka i wycinania kawałków z użyciem szklanki. To niezwykle pracochłonna praca, ale na szczęście możemy wszystko przyspieszyć. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy, iż zrolujemy ciasto i uformujemy wałek, a następnie będziemy odrywać kawałki ciasta tak, aby zrobić z nich jednego pieroga. Pamiętajmy, iż kawałki powinny być stosunkowo cienkie, aby po ugotowaniu ciasto nie było zbyt grube. To świetny patent również dla posiadaczek małej kuchni i niewielkiej przestrzeni na blacie.


Jak prawidłowo zamrozić pierogi? Możesz zrobić to na dwa sposoby
Pierogi z powodzeniem możemy zrobić wcześniej i zamrozić, jednak należy stosować się do kilku zasad, aby nie straciły smaku i nie popękały. Najlepiej zamrozić surowe pierogi, ale najpierw należy wyłożyć je na talerz lub tacę tak, by się nie dotykały i umieścić w zamrażalniku na 2 do 3 godzin. Dopiero później możemy je wyjąć i przełożyć np. do woreczków. Zamrozić możemy także pierogi wcześniej ugotowane, jednak gdy wyjmiemy je z gotującej się wody, polejmy je odrobiną oleju, a do zamrażarki włóżmy dopiero, kiedy wystygną.
Idź do oryginalnego materiału