Składniki na śledzia w śmietanie z PRL-u
Do przygotowania najlepszych śledzi w śmietanie będzie ci potrzebna:
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 10 niewielkich płatów solonych śledzi à la matias,
- 100 g marynowanych grzybków,
- 3 łyżki majonezu,
- 400 g śmietany 18 proc.,
- 5 cebul,
- cukier,
- liście laurowe,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie.
Najczęściej w przepisach na śledzie w śmietanie pojawiają się jabłka. Tu ich nie ma — ich miejsce zajmują marynowane grzybki, które bez wątpienia "robią robotę".
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Śledź w śmietanie — sposób przygotowania
Zacznij od namoczenia śledzi. Włóż płaty do miski, zalej woda i odstaw na około 2 godziny. W tym czasie kilka razy zmień wodę. Cebule obierz i pokrój w pióra, następnie przełóż do rondelka oraz zalej wodą do takiego poziomu, by delikatnie ją przykryła. Dodaj 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, wciśnij sok z cytryny oraz szczyptę cukru i soli. Cebulę gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Na koniec odlej resztę wody i pozostaw cebulę do wystygnięcia.
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Śledzie wyjmij z wody, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do większej miski, dorzuć wystudzoną cebulę, majonez, posiekany koperek i marynowane grzybki (możesz je także pokroić na mniejsze kawałki, jeżeli lubisz). Całość dokładnie wymieszaj, zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin — najlepiej na całą noc — by smaki się przegryzły. Śledzie w śmietanie możesz zjeść same albo z ziemniakami. Do ziemniaków możesz także przygotować cebulową okrasę.
Zobacz też:
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz choćby czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru