Podałam gościom smażone mleko. Zalały mnie wiadomości z prośbą o przepis
Kiedy na stole pojawia się smażone mleko, wszystkie ciasteczka idą w odstawkę. Nietypowy deser zachwyci gości i sprawi, że długo będą wspominać taki podwieczorek.
Leche frita, czyli smażone mleko, to deser doskonale znany w Hiszpanii, w szczególności w północnej części. W szczególności przypadnie do gustu miłośnikom kremowych, budyniowych smaków. Świetnie sprawdzi się zarówno na zwykły podwieczorek, jak i rodzinne spotkania czy imprezy ze znajomymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem
Smażone mleko - hiszpański deser
Hiszpańskie desery to nie tylko churrosy z czekoladą czy sernik baskijski. Podstawą deseru jest gęsty krem mleczny, przygotowywany z mleka, cukru i mąki. Po ugotowaniu i schłodzeniu krem kroi się na kawałki, które następnie obtacza się w mące i jajku, a potem smaży na złoty kolor. Następnie w ruch idzie mieszanka cukru i aromatycznego cynamonu. Takie kąski znaleźć można w wielu hiszpańskich cukierniach, ale nie musisz szukać najbliższego lotu do Bilbao, Madrytu czy Barcelony. Wszystkie składniki znajdziesz w pobliskim sklepie.
W niektórych regionach Hiszpanii do kremu dodaje się skórkę cytryny lub pomarańczy, aby nadać mu cytrusowy aromat. Czasem dodatkowo polewa się gotowy deser sosem czekoladowym lub karmelowym, dla jeszcze większej porcji słodyczy. Kremowe wnętrze i chrupiąca skórka szybko podbija kubki smakowe.
Składniki:
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 3 szklanki mleka,
- pół szklanki cukru,
- 2 laski wanilii.
Panierowanie:
- 2 jajka,
- 1 szklanka drobnej bułki tartej,
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder z cynamonem do posypania
Sposób przygotowania:
- Do małego garnka dodaj skrobię oraz szklankę mleka i dokładnie rozpuść, aż mąką się rozpuści.
- Dodaj pozostałe dwie szklanki mleka i cukier.
- Dorzuć ziarenka wydrążone z lasek wanilii.
- Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu (około 1-2 minuty po zagotowaniu).
- Kwadratowe naczynie o wymiarach ok. 21 × 21 cm wysmaruj olejem.
- Wlej gorący budyń do naczynia, wyrównaj powierzchnię i przykryj folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchni budyniu — dzięki temu nie powstanie kożuch.
- Odstaw do ostygnięcia, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Po schłodzeniu ostrym nożem oddziel budyń od ścianek naczynia i wyłóż go na deskę.
- Pokrój budyń na kwadraty o boku około 2 cm.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Każdy kawałek budyniu obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż uzyskają złoty kolor.
Usmażone kawałki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju, a następnie obtocz w mieszance cukru z cynamonem. Smacznego!