REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSernika w takiej wersji prawie nikt nie zna. Łatwy i pyszny

Sernika w takiej wersji prawie nikt nie zna. Łatwy i pyszny

sernik
fot. screen Youtube / @edanalyuboyvkus

Sernik jest gwiazdą wśród świątecznych wypieków. Po wielkanocnym ucztowaniu, gdy każdy ma ochotę na coś słodkiego, na stoły zazwyczaj wjeżdżają babki i mazurki. Mało kto spodziewa się sernika. Ale ten, który upieczesz według tej receptury, na bank skradnie serca gości. Wychodzi kremowy, lekki i pyszny. Nie kruszy się i nie pęka. Jest po prostu perfekcyjny. Cała rodzina będzie nim zachwycona.

REKLAMA

Święta Wielkanocne to czas celebrowania, a na odświętnym stole pojawia się wtedy wiele pyszności, również tych słodkich. Niewątpliwym królem łakoci jest sernik. Poczęstuj nim bliskich podczas świąt, a będą wniebowzięci.

W skład eleganckiego sernika wchodzą składniki, których przeważnie używasz w kuchni podczas pieczenia ciast, czyli: twaróg, cukier, jajka, budyń w proszku, masło. Z dużym prawdopodobieństwem masz je w domu, więc ominie cię wycieczka do supermarketu na zakupy i długotrwałe stanie w kolejce do kasy. Jakie składniki będą potrzebne do stworzenia smakowitego deseru? Sprawdź poniżej.

Przepis na sernik wielkanocny

Składniki:
1/2 szklanki roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
2 całe jajka
6 żółtek
3 szklanki maślanki
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 budynie śmietankowe bez cukru

Sposób przygotowania:
Ser umieszczamy w naczyniu, dodajemy ekstrakt i ucieramy na spójną masę.

REKLAMA

Cukier, jajka i same żółtka miksujemy, aż powstanie pulchny, jasny krem.

Maślankę łączymy z budyniem w proszku na masę bez grudek.

Do pojemnika z serem przekładamy zmiksowane jajka, dolewamy maślankę oraz płynne i chłodne masło, mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do okrągłej blachy wysłanej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175℃ przez ok. 60 minut.

REKLAMA

Gdy brzegi będą lekko odstawać od tortownicy, to znaczy, że wypiek jest „w punkt”. Może być na początku miękki, ale nie trzeba się tym martwić. Po przestygnięciu bardziej stwardnieje. Po obróbce cieplnej trwającej 1 h wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki pieca. Właśnie tak studzimy deser. Gdy już będzie chłodny, umieszczamy go w lodówce na dwie godziny. Smacznego.

Czytaj też: Ten mazurek bez pieczenia uda się każdemu i za każdym razem. Szybki przepis

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA