Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół

Słodkie, puszyste ciasto przełamane kwasowością owoców to jedna z naszych ulubionych kombinacji. Warto przekonać się, jak łatwe jest ono do przyrządzenia. Kto jeszcze nie próbował – niech da szansę malinowej chmurce.
Ciasto malinowa chmurka
Choć nie ma wiekowej tradycji i sławy, ani metryki z najlepszej wiedeńskiej cukierni, malinowa chmurka to dobrze nam znana, sprawdzona kompozycja, którą chętnie zapraszamy do stołu. Zasługuje na to: jest prostym ciastem bez pieczenia o niezwykłym zestawieniu smaków.
Malinowy jest chyba najpopularniejszym wariantem ciast-„chmurek”, choć warto pamiętać, że nie musi być jedynym. Podobny deser przyrządzić można z wielu innych czerwonych owoców. W sezonie użyć można świeżych, ale zimą doskonale sprawdzą się mrożone.

Ciasto bez pieczenia
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mąż przy garach. Malinowa chmurka tylko w niektórych wydaniach jest ciastem bez pieczenia. Zależy tylko, czy jako spodu użyjemy gotowca z biszkoptów czy domowego wypieku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 600 g mrożonych lub świeżych malin
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki malinowe
- 12 g żelatyny w proszku
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 opakowanie bezów
- 20 g płatków migdałowych

Lekkie ciasto z malinami
Dno formy o wymiarach ok. 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi zabezpieczamy rantówką cukierniczą. Na dnie układamy ciasno biszkopty, przycinając w miarę potrzeby.
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Dodajemy mrożone maliny. Jeśli używamy świeżych, dodajemy je po przestudzeniu.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopty i wyrównujemy warstwę. Nie powinna być zbyt rzadka, by biszkopty nie chciały pływać. Odstawiamy formę do stężenia galaretki.
Śmietankę wylewamy do miski, dodajemy pastę waniliową i cukier puder. Miksujemy do pomieszania składników.

W szklance rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wrzątku. Płyn studzimy lekko i hartujemy śmietaną. Następnie śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna.
Do masy śmietanowej dodajemy cienkim strumieniem żelatynę. Przez cały czas miksujemy. Mieszamy do połączenia składników w gęsty krem.
Śmietanę wykładamy na stężałą galaretkę owocową. Wyrównujemy warstwę. Dekorujemy ją pokruszonymi bezami i lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki do pełnego stężenia.
Wypróbuj też przepisy na jajka faszerowane i gołąbki bez zawijania.






































