Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.04.2025 06:00

Malinowa chmurka bez pieczenia wychodzi za każdym razem. Śmiało można ją podać na świąteczny stół

malinowa chmurka
Fot. youtube.com/mazprzygarach

Słodkie, puszyste ciasto przełamane kwasowością owoców to jedna z naszych ulubionych kombinacji. Warto przekonać się, jak łatwe jest ono do przyrządzenia. Kto jeszcze nie próbował – niech da szansę malinowej chmurce.

Ciasto malinowa chmurka

Choć nie ma wiekowej tradycji i sławy, ani metryki z najlepszej wiedeńskiej cukierni, malinowa chmurka to dobrze nam znana, sprawdzona kompozycja, którą chętnie zapraszamy do stołu. Zasługuje na to: jest prostym ciastem bez pieczenia o niezwykłym zestawieniu smaków.

Malinowy jest chyba najpopularniejszym wariantem ciast-„chmurek”, choć warto pamiętać, że nie musi być jedynym. Podobny deser przyrządzić można z wielu innych czerwonych owoców. W sezonie użyć można świeżych, ale zimą doskonale sprawdzą się mrożone.

bita śmietana
Fot. youtube.com/mazprzygarach
Wlej do wrzątku i zanurz w nim sztućce. Będą lśnić na Wielkanoc

Ciasto bez pieczenia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mąż przy garach. Malinowa chmurka tylko w niektórych wydaniach jest ciastem bez pieczenia. Zależy tylko, czy jako spodu użyjemy gotowca z biszkoptów czy domowego wypieku.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 600 g mrożonych lub świeżych malin
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki malinowe
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 opakowanie bezów
  • 20 g płatków migdałowych
galaretka z owocami
Fot. youtube.com/mazprzygarach

Lekkie ciasto z malinami

Dno formy o wymiarach ok. 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi zabezpieczamy rantówką cukierniczą. Na dnie układamy ciasno biszkopty, przycinając w miarę potrzeby.

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Dodajemy mrożone maliny. Jeśli używamy świeżych, dodajemy je po przestudzeniu.

Kiedy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na biszkopty i wyrównujemy warstwę. Nie powinna być zbyt rzadka, by biszkopty nie chciały pływać. Odstawiamy formę do stężenia galaretki.

Śmietankę wylewamy do miski, dodajemy pastę waniliową i cukier puder. Miksujemy do pomieszania składników.

herbatniki
Fot. youtube.com/mazprzygarach

W szklance rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wrzątku. Płyn studzimy lekko i hartujemy śmietaną. Następnie śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna.

Do masy śmietanowej dodajemy cienkim strumieniem żelatynę. Przez cały czas miksujemy. Mieszamy do połączenia składników w gęsty krem.

Śmietanę wykładamy na stężałą galaretkę owocową. Wyrównujemy warstwę. Dekorujemy ją pokruszonymi bezami i lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki do pełnego stężenia.

Wypróbuj też przepisy na jajka faszerowane i gołąbki bez zawijania.

gotowe ciasto
Fot. youtube.com/mazprzygarach