Jak przygotować idealnie puszystą jajecznicę? Jeden składnik robi robotę
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, które można przygotować na wiele sposobów. Dodanie śmietanki to jeden z trików, który nadaje jej wyjątkowej kremowości i puszystości. Odkryj, jak przygotować idealną jajecznicę ze śmietanką, która zachwyci każdego smakosza.
Nie ma nic gorszego niż przesuszona, gumowata jajecznica. Dla wielu domowych kucharzy osiągnięcie perfekcji w przygotowaniu tego klasycznego śniadania może być wyzwaniem. Oprócz kontrolowania temperatury patelni i częstotliwości mieszania jajek istnieje jeden kluczowy trik, który może zmienić przeciętną jajecznicę w doskonałą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Sekret puszystej jajecznicy
Jajecznica to potrawa, którą Polacy uwielbiają przygotowywać na śniadanie. Jej popularność wynika z prostoty przygotowania oraz możliwości eksperymentowania z różnymi dodatkami. Jednym z najpopularniejszych sposobów na "podbicie" puszystości jajecznicy jest dodanie do niej śmietanki. Już niewielka ilość tego produktu zmienia oblicze jajecznicy, wpływając na jej kremowość i delikatność. Jeśli nie masz pod ręką śmietanki, pełnotłuste mleko również się sprawdzi.
Przepis na idealnie kremową jajecznicę
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Rozbij jajka do miski, dodaj śmietankę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, wlej mieszankę jajeczną.
- Delikatnie mieszaj jajecznicę drewnianą łyżką lub szpatułką, przesuwając ją od brzegów patelni do środka. Kontynuuj mieszanie, aż jajka zaczną się ścinać, ale wciąż będą lekko kremowe.
- Zdejmij patelnię z ognia, gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję. Przełóż na talerz i opcjonalnie posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Profesjonalny szef kuchni Bill Granger zaleca używanie nieprzywierającej patelni i drewnianej łyżki, podkreślając, że nie należy zbyt intensywnie mieszać jajek.
Jajka powinny mieć konsystencję miękkich grudek. Najlepiej nie robić więcej niż trzy porcje naraz, aby nie przepełnić patelni, co może wpłynąć na jakość jajecznicy. W przypadku większej liczby porcji lepiej użyć dwóch patelni - tłumaczy szef kuchni.