Z zakwasu na żurek robię pyszny sos do placków ziemniaczanych. Nawet teściowa chwali
Z czym podać placki ziemniaczane? Ten temat potrafi wywołać gorące dyskusje. Dodatki mają olbrzymi wpływ na smak tego dania. Ostatnio zrobiłam je z sosem, którego główny składnik od razu kojarzy się ze świątecznym żurkiem.
Placki ziemniaczane to niby niepozorna, prosta potrawa, ale daje mnóstwo możliwości. Sam główny składnik, czyli masę ziemniaczaną można przygotować z surowych lub gotowanych ziemniaków. Niektórzy dodają do niej cebulę, inni czosnek czy pieczarki. Wielki wpływ na smak tej potrawy mają także dodatki, z którymi podaje się usmażone placki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Najlepsze dodatki do placków ziemniaczanych
W wielu domach placki ziemniaczane je się z cukrem, co często budzi wiele kontrowersji. Niektórzy nie wyobrażają sobie tej potrawy w innym wydaniu niż wytrawne. Tutaj prym wiedzie po prostu kwaśna śmietana lub sos czosnkowy. Kiedy myślimy, o plackach ziemniaczanych w kontekście obiadu, często przygotowujemy do nich sos pieczarkowy lub mięsny gulasz.
Ostatnio jednak koleżanka zdradziła mi przepis na sos do placków, który bazuje na zakwasie na żurek. Muszę przyznać, że w takim wydaniu placków jeszcze nie jadłam. Szybko wypróbowałam ten sposób. Smakiem zachwyciła się nawet teściowa, która zawsze twierdziła, że nie ma lepszego dodatku do placków niż kwaśna śmietana.
Jak powstaje zakwas?
Kwaśne dodatki idealnie pasują do placków. Najlepszym przykładem jest już wspominana śmietana. Zakwas też ma taki smak, jest niezwykle aromatyczny. Powstaje na bazie mąki żytniej i wody, które w odpowiednich proporcjach inicjują proces fermentacji. W wyniku działania bakterii i drożdży powstają kwasy mlekowy i octowy, które odpowiadają za unikalny smak zakwasu. Zakwas można przygotować samodzielnie, ale nie ma też problemu z dostaniem go w sklepach.
Placki ziemniaczane z sosem na bazie zakwasu
Składniki:
Placki:
- ok. 600 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sos:
- 200 ml zakwasu na żurek,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 1 cebula,
- sól i cukier do smaku,
- 50 g boczku lub pieczarek,
- olej do smażenia.
Dodatkowo: drobno posiekany szczypiorek lub koperek do podania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a potem dokładnie odciśnij.
- Do startych ziemniaków dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno startą cebulę, jajko i oba rodzaje mąki.
- Masę dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj - tak, by składniki się dobrze połączyły.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj niewielkie porcje masy ziemniaczanej.
- Placki ziemniaczane smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojony boczek lub pieczarki w wersji bezmięsnej. Potem dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zmięknie.
- Wtedy dodaj zakwas i zagotuj całość. Odlej porcję żurku i rozmieszaj w nim śmietanę, a następnie wlej do sosu i wymieszaj całość. Na koniec dopraw go do smaku.
- Gotowym sosem polej placki ziemniaczane i posyp szczypiorkiem lub koperkiem.