Nie wyrzucaj dojrzałych bananów. Ten pyszny deser zrobisz w przeciągu 5 minut

Dojrzały banan stanowi doskonałą bazę do wielu smakowitych przekąsek. W tym artykule podamy przepis na trzyskładnikowe placuszki, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie lub deser. Przygotowanie ich przebiega w ekspresowym tempie, dlatego nie musisz się martwić, jeśli domownicy będą prosić o dokładkę.

Banan to pożywny i smaczny owoc, który często znajduje się w naszym koszyku z zakupami. Niestety w ekspresowym tempie potrafi stracić swoje walory estetyczne, co skutecznie zniechęca domowników do tego, żeby go zjeść. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych przepisów, które uwzględniają wykorzystanie przejrzałego owocu. Jedną z najpopularniejszych receptur jest ta na chlebek bananowy. Jeśli jednak chcecie szybciej cieszyć się słodką przekąską, zróbcie ekspresowe placuszki z trzech składników.

Zobacz wideo Tego na pewno nie wiecie o bananach! [Pracownia Bronka]

Co zrobić z dojrzałych bananów? Zamiast chlebka bananowego przygotuj pyszne placuszki

Chlebek, shake, sałatka owocowa albo pancakes - sposobów na wykorzystanie przejrzałego banana jest wiele. W sieci można znaleźć m.in. mnóstwo przepisów na smakowite placuszki. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że każdy z nich uwzględnia co najmniej 5-6 składników. Jeśli jesteście zwolennikami prostych rozwiązań, ten trzyskładnikowy przepis z całą pewnością przypadnie wam do gustu. Jedyne, czego będziecie potrzebować do przygotowania tego deseru to:

  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki owsianej - można zmielić płatki owsiane, jeśli nie macie gotowego produktu
  • 1 duże jajko lub 2 małe

Z podanej gramatury wyjdzie ok. 5-6 placuszków. Wszystkie składniki trzeba połączyć ze sobą w odpowiedniej kolejności. Do smażenia przygotuj patelnię średniej wielkości.

Placuszki bananowe bez proszku do pieczenia. Smakują najlepiej z dodatkiem innych owoców

Bananowe pancakes z trzech składników to idealna propozycja na szybkie w przygotowaniu śniadanie lub deser. Proces przyrządzania potrawy rozpoczynamy od rozmiażdżenia owocu widelcem - im bardziej przejrzały, tym łatwiej można sobie z tym poradzić. Następnie dosypujemy mąkę owianą i dokładnie mieszamy składniki. Na końcu w misce powinno wylądować jajko, które również starannie łączymy w całość z pozostałymi dwoma produktami (wciąż używając widelca). Kiedy masa jest gotowa, możemy przejść do smażenia placuszków. Na patelnie należy nałożyć odrobinę masła i nastawić ją na delikatnym ogniu, żeby tłuszcz nie zaczął się palić.

Zobacz też: Nie wyrzucaj zakalca. Dorzuć kilka składników i stwórz smakowitą przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni

Masę wykładamy na rozgrzaną powierzchnię i obsmażamy z obu stron przez ok. 1,5 minuty. Jak na prawdziwe pancakes przystało, najlepiej podawać je z syropem klonowym. Dobrze w połączeniu z bananami sprawdzą się również borówki amerykańskie. Maliny i truskawki również świetnie odnajdą się w tym zestawieniu. Niemniej jednak przekąska - której słodycz pochodzi z owocu - sama w sobie również smakuje wyśmienicie.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: