Makaronowa sałatka wiosenna pierwsza znika ze stołów. Gotowa dosłownie w kilka chwil
Zbyt często znajduję się w sytuacji, w której nie mam czasu, aby ugotować sensowny obiad. W takich wypadkach przyrządzam szybką sałatkę makaronową, której zrobienie zajmuje dosłownie 10 minut.
Czasem dochodzę do wniosku, że najlepsze danie to takie, które robi się szybko. Oczywiście, ważne jest również, aby było smaczne, zdrowe i z przystępnych składników. Wszystkie te kryteria spełnia wiosenna sałatka makaronowa. Wiele osób z nieufnością podchodzi do sałatek, bo boją się, że nie będą wystarczająco aromatyczne i sycące. Ten przepis dowodzi, że te obawy są całkowicie nieuzasadnione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami pieczone we frytkownicy beztłuszczowej
Przepis na wiosenną sałatkę makaronową
Sekret tej sałatki tkwi w pesto — to właśnie ono nadaje całości wyjątkowego smaku. Zamiast klasycznego dressingu na bazie oliwy i przypraw, całość otula kremowy sos z bazylii, parmezanu i orzeszków, który doskonale łączy się z warzywami i makaronem. To danie możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Swoją sałatkę oprószyłam parmezanem, ale sprawdzi się do tego też grana padano lub inny twardy ser. Z podanych składników wychodzą 4 duże porcje.
Składniki:
- 250 g kolorowego makaronu świderki,
- 1 mały brokuł,
- 100 g czarnych oliwek,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 3–4 łyżki zielonego pesto (najlepiej bazyliowego),
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, odcedź i przestudź.
- Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj krótko w osolonej wodzie (2–3 minuty) lub na parze, by zachował kolor i chrupkość. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Oliwki pokrój w plasterki.
- W dużej misce wymieszaj makaron, brokuły, pomidorki i oliwki. Dodaj pesto i delikatnie wymieszaj, aby dobrze pokryło wszystkie składniki.
- Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp startym parmezanem.