InspiracjeMakaronowa sałatka wiosenna pierwsza znika ze stołów. Gotowa dosłownie w kilka chwil

Makaronowa sałatka wiosenna pierwsza znika ze stołów. Gotowa dosłownie w kilka chwil

Zbyt często znajduję się w sytuacji, w której nie mam czasu, aby ugotować sensowny obiad. W takich wypadkach przyrządzam szybką sałatkę makaronową, której zrobienie zajmuje dosłownie 10 minut.

Wiosenna sałatka makaronowa znika z talerzy w mgnieniu oka
Wiosenna sałatka makaronowa znika z talerzy w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charles Brutlag

Czasem dochodzę do wniosku, że najlepsze danie to takie, które robi się szybko. Oczywiście, ważne jest również, aby było smaczne, zdrowe i z przystępnych składników. Wszystkie te kryteria spełnia wiosenna sałatka makaronowa. Wiele osób z nieufnością podchodzi do sałatek, bo boją się, że nie będą wystarczająco aromatyczne i sycące. Ten przepis dowodzi, że te obawy są całkowicie nieuzasadnione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami pieczone we frytkownicy beztłuszczowej

Przepis na wiosenną sałatkę makaronową

Sekret tej sałatki tkwi w pesto — to właśnie ono nadaje całości wyjątkowego smaku. Zamiast klasycznego dressingu na bazie oliwy i przypraw, całość otula kremowy sos z bazylii, parmezanu i orzeszków, który doskonale łączy się z warzywami i makaronem. To danie możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Swoją sałatkę oprószyłam parmezanem, ale sprawdzi się do tego też grana padano lub inny twardy ser. Z podanych składników wychodzą 4 duże porcje.

Składniki:

  • 250 g kolorowego makaronu świderki,
  • 1 mały brokuł,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 3–4 łyżki zielonego pesto (najlepiej bazyliowego),
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, odcedź i przestudź.
  2. Podziel brokuł na małe różyczki i ugotuj krótko w osolonej wodzie (2–3 minuty) lub na parze, by zachował kolor i chrupkość. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Oliwki pokrój w plasterki.
  4. W dużej misce wymieszaj makaron, brokuły, pomidorki i oliwki. Dodaj pesto i delikatnie wymieszaj, aby dobrze pokryło wszystkie składniki.
  5. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp startym parmezanem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sałatka makaronowasałatkimakaron z pesto

Wybrane dla Ciebie