PoradyPolacy źle gotują żurek na Wielkanoc. Magda Gessler tłumaczy

Polacy źle gotują żurek na Wielkanoc. Magda Gessler tłumaczy

Są pewne osoby, które nigdy nie zrezygnują z żurku na Wielkanoc. Nawet gdyby im stawiać przed nosem najlepsze potrawy europejskiej kuchni. Tradycji musi stać się zadość, a jej strażniczką jest Magda Gessler – specjalistka od najważniejszych polskich potraw.

Magda Gessler wie, jak zrobić prawdziwy staropolski żurek
Magda Gessler wie, jak zrobić prawdziwy staropolski żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To nie prawda, że w każdym polskim domu na śniadanie wielkanocne serwowany jest żurek, ale w wielu przypadkach tak właśnie jest. Chociaż Magda Gessler uważa, że niektórym osobom tylko wydaje się, że podają żurek, podczas gdy na talerzach ląduje inna zupa, na przykład barszcz biały. Żeby żurek był żurkiem potrzebny jest zakwas żytni. W składzie nie może zabraknąć także dobrej białej kiełbasy oraz jajek. Ekspertka tłumaczy, jakich błędów należy się wystrzegać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka zapiekane w bułkach w beztłuszczowej frytkownicy

Najczęstsze błędy Polaków

Magda Gessler zwraca uwagę na pewne składniki, które mogą całkowicie zepsuć smak tradycyjnej zupy. W przepisie na żurek kluczowe są dwa elementy: zakwas i dobrej jakości mięso. Zupa musi być przygotowana na zakwasie żytnim. Jeśli zrobisz ją na zakwasie pszennym, powstanie barszcz biały, który jest o wiele mnie wyrazisty w smaku. Taki zakwas najlepiej przygotować samodzielnie. Wystarczy w odpowiednich proporcjach rozrobić mąkę żytnią z wodą. Zakwas należy przygotować na 4-5 dni przed planowanym gotowaniem zupy.

Drugim istotnym elementem jest kiełbasa. Jeśli kupisz surową, musisz ją dobrze zaparzyć. Nie warto oszczędzać na tym dodatku, ponieważ wyrób słabej jakości może zepsuć całą potrawę. Tłusta kiełbasa z dodatkiem soli peklowej zamieni lekką i pożywną zupę w ciężkostrawne danie, które rozreguluje pracę twojego układu pokarmowego. Zwróć uwagę na skład białej kiełbasy – jedyne dodatki do mięsa, które mogą znaleźć się na etykiecie, to sól, pieprz i majeranek.

Magda Gessler nigdy by jej nie dodała

Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest śmietana. Wiele osób zabiela nią żurek, czego zupełnie nie rozumie Magda Gessler. Dla niej to profanacja tradycyjnej potrawy. Zupa bez śmietany ma o wiele więcej smaku, jest lżejsza i łatwiejsza do strawienia. Według restauratorki żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością czosnku i majeranku.

Pod żadnym pozorem do żurku nie wrzucaj grzanek, które szybką pęcznieją w wodzie. Jeśli masz na nie ochotę, podaj je obok. W środku powinny znaleźć się jedynie kawałki białej kiełbasy i jajka – najlepiej ze sprawdzonego źródła od kur karmionych ekologicznie i mających dostęp do wolnego wybiegu.

Wybrane dla Ciebie