Po co podkładka w opakowaniu z mięsem? Niepozorny "pampers" spełnia ważne zadanie

Do czego służy podkładka pod mięso, którą znajdziesz w opakowaniu? Choć niepozorna, spełnia bardzo ważną funkcję, dlatego jej obecność jest wręcz koniecznością. W przeciwnym wypadku nie wyglądałoby apetycznie, nie wspominając o drobnoustrojach.

Dziś pakowane mięso znajdziemy w niemal każdym sklepie, a zwolenników takiego rozwiązania, zamiast stania w kolejce do odpowiedniego stanowiska, nie brakuje. Na paczce znajdziemy wszystkie niezbędne informacje, takie jak rodzaj mięsa, jego waga i data ważności, zaś w środku, poza kawałkiem zmielonym lub w całości, jeszcze nietypową podkładkę, przez niektórych nazywaną "pampersem". Do czego służy? Choć większość osób wyrzuca ją bez zastanowienia, warto wiedzieć, że nie jest tam dla ozdoby.

Zobacz wideo Szadkowska: Setki milionów ludzi głodują, ale jedzenie nigdy nie było tak tanie

Do czego służy podkładka pod mięso? Ma ważne zadanie

Głównym zadaniem podkładki chowanej na dno paczek jest wchłanianie wilgoci, a przede wszystkim soków, które może puszczać mięso. Pozostawione w opakowaniu sprzyjają rozwojowi bakterii i negatywnie wpływają na jakość i trwałość produktu, który nie tylko wyglądałby źle, ale i szybciej by się popsuł. Dzięki kawałkowi "pampersa" wszystko jest absorbowane, pozostawiając mięso świeże oraz stosunkowo suche przez dłuższy czas.

Z czego jest podkładka pod mięso? Każda powinna mieć deklarację

Podkładka w opakowaniu z mięsem najczęściej wykonana jest z żelu krzemionkowego lub celulozy, a następnie pokryta cienką warstwą nietoksycznego plastiku. Dzięki temu dobrze chłonie wilgoć, a przy tym jest bezpieczna dla zdrowia. Warto zaznaczyć, że jej skład jest ściśle kontrolowany m.in. przez Polską Inspekcję Weterynaryjną oraz organy europejskie.

Producenci żywności dysponują deklaracjami zgodności wystawionymi przez dostawców materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które poświadczają zgodność podkładek stosowanych przy pakowaniu z przepisami Unii Europejskiej

- możemy przeczytać w raporcie z badań przeprowadzonych w 2018 roku, wedle których tylko w 2 na 23 badanych zakładów stwierdzono niezgodności związane z podkładkami. Od razu wdrożono procedury naprawcze.

Mięso (zdjęcie ilustracyjne)
Mięso (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Krzysztof Ćwik / Agencja Wyborcza.pl

Mimo iż podkładki absorbujące są bezpieczne, nie należy wykorzystywać ich w żaden inny sposób, a jedynie wyrzucić do kosza na odpady zmieszane. Warto również pamiętać, że jeśli planujesz mrozić paczkowane mięso, dobrze wcześniej wyjąć je z opakowania i włożyć do odpowiedniego, np. szklanego, pojemnika, ale już bez "pampersa", który stanie się zbędny. Kupujesz paczkowane mięso? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:

Nie przegap najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj Kobieta.gazeta.pl naGOOGLE NEWS