Zapach kalafiora drażni nos? Jest na to sposób. Dodaj pół szklanki do wody, a niemiła woń zniknie

Kalafior to popularne warzywo, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, ale podczas gotowania wydziela specyficzny i mało przyjemny zapach, co dla wielu osób jest nie do zaakceptowania. Czy można temu zapobiec?

Kalafiora można jeść samodzielnie z podsmażoną bułką tartą, ale stanowi on także składnik wielu potraw. Przygotowanie tego warzywa jest banalnie proste, ponieważ wystarczy podzielić je na różyczki, zalać wodą i wstawić na gaz. Aby zmiękł, potrzebuje około 15 minut, jednak wiele osób nie przepada za nieprzyjemnym zapachem podczas gotowania. Co zrobić, żeby kalafior nie śmierdział?

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Jak uniknąć przykrego zapachu kalafiora? Wystarczy pół szklanki, a zapomnisz o smrodzie

Kalafior zawiera witaminę A, E, C i K oraz witaminy z grupy B. Jest także źródłem sodu, wapnia, potasu, żelaza i magnezu. To niezwykle zdrowe warzywo, które ma zaledwie 22 kcal w 100 g, więc z powodzeniem można je spożywać na diecie. Jak go przygotować? Zanim wrzucisz je do garnka, warto zastosować jedną zasadę, a unikniesz nieprzyjemnego zapachu, jaki wydziela się podczas gotowania. 

Kalafior (zdjęcie ilustracyjne)Kalafior (zdjęcie ilustracyjne) Fot. congerdesign/Pixabay

Kalafiorową woń świetnie niweluje mleko. Wystarczy, że dodamy pół szklanki do gotującej się wody, a zapach zniknie. Dodatek mleka sprawi także, że warzywo zyska apetyczny biały kolor. Jeśli nie masz pod ręką mleka, podobny efekt uzyskasz, jeżeli dodasz do garnka odrobinę soku z cytryny, który uchodzi za świetny neutralizator zapachów.

Jak pozbyć się gorzkiego smaku kalafiora? Odrobina tego produktu poprawi jego smak

Czasem zdarza się, że gotowany kalafior ma gorzki posmak. Nie smakuje wówczas najlepiej, a jedynym rozwiązaniem jest wyrzucenie go do kosza. Czy można pozbyć się goryczki? Okazuje się, że jest na to prosty sposób. Wystarczy, że do wrzątku oprócz soli dodasz łyżeczkę cukru. Dzięki temu kalafior stanie się słodszy, a gorzki smak odejdzie w zapomnienie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

W jakiej formie najbardziej lubisz jeść kalafiora?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.