Ocet przede wszystkim dodaje smaku potrawom. Wiele osób nie wyobraża sobie, by nie dodać go do barszczu albo nie polać nim galarety wieprzowej. Ma mocny smak i zapach, jednak doskonale wzbogaca wiele dań. Ocet słynie też z właściwości czyszczących. Nie każdy wie, że działa także odstraszająco na wszelkiego rodzaju insekty.
Ocet od lat wykorzystuje się nie tylko w kuchni. Domowe środki na jego bazie pozwalają łatwo doczyścić framugi, kamień na armaturze, zacieki z wody, plamy na ubraniach. Choć sam pachnie raczej drażniąco, doskonale sprawdza się do neutralizacji zapachów - szybko bowiem wietrzeje. Ocet ma też działanie bakteriobójcze. Niektórzy miksturami na bazie octu myją okna i drzwi nie tylko po to, by był czyste, lecz także, by odstraszyć potencjalnych intruzów - pająki, komary i inne owady, których nie chcemy widzieć w naszym domu.
Okazuje się, że świetnie sprawdzi się też w przypadku walki z jednym uciążliwym problemem. Prawdopodobnie każdy z nas choć raz w życiu miał tę nieprzyjemność i odkrył, że w kuchni zalęgły się mole. Pierwsza kwestia to pozbieranie się do kupy. Większość osób obecność robaków w jedzeniu zdecydowanie brzydzi. Druga kwestia to pytanie: co robić? Odpowiedź jest prosta. Trzeba być bezwzględnym.
Jak pozbyć się moli? Weź ocet i wymieszaj z wodą fot. shutterstock / JSep
Jak radzić sobie z molami spożywczymi? W pierwszej kolejności musimy pozbyć się wszystkich zaczętych produktów w obrębie szafki, w której odkryliśmy mole. Czasem gołym okiem widzimy ich dorosłe formy, czasem larwy lub jaja. O obecności moli spożywczych świadczą też niteczki przędzy. Mole żerują przeważnie w kaszach, mąkach, makaronach, ryżach itp. Porządki robimy bezwzględnie. Owszem, wyrzucanie jedzenia może boleć, ale jeśli tego nie zrobimy, problem może bardzo szybko powrócić. Worek z lokatorami od razu zawiązujemy i wynosimy z domu, by nie wydostały się na zewnątrz.
Następnie dokładnie myjemy szafki i szuflady, przecierając każdy najmniejszy zakamarek. Najlepiej zrobić to mieszanką octu i wody w proporcji 1:1. Po osuszeniu, na nowo zagospodarowujemy szafki. Warto ubezpieczyć się w szczelne pojemniki i przesypywać do nich produkty. Szczególnie papierowe opakowania, np. z mąką nie są odporne na mole.