Zbliżająca się majówka to idealny czas na grillowanie, którego wyczekuje wielu fanów przysmaków z rusztu. Nie zawsze mamy jednak własną posesję, na której zapachy i dym nie będą nikomu przeszkadzać. Zdarza się wtedy, że decydujemy się na działanie w zupełnie innych miejscach. Ale w których z nich właściwie nie można tego robić? Sprawdź, zanim spotkają cię przykre konsekwencje.
Choć grillowanie wydaje się proste i przyjemne, niektórzy robią to bez większego przemyślenia. Tym samym narażają się na mandat wynoszący nawet 500 zł. Chodzi o sprowadzanie zagrożenia pożarowego, co zostało uregulowane w art. 82 Kodeksu wykroczeń. Na co należy uważać?
Balkon i taras w bloku. Niektóre spółdzielnie wydają kategoryczny zakaz rozpalania grilla na balkonie, ponieważ wpływa to bezpośrednio na możliwość pożaru. Czasem może się jednak zdarzyć, że zostanie wyrażona zgoda na używanie grilla elektrycznego, który w przypadku bliskości sąsiadów, budynków czy zieleni, jest dużo bezpieczniejszy. Nikt również nie chciałby, by dym z grilla wdzierał mu się do mieszkania przez otwarte okna lub wentylację, co może mieć przykre konsekwencje.
Grill jednorazowy na majówkę. Gdzie go kupić? Jak wygląda jego rozpalanie? (zdjęcie ilustracyjne) tlnors / iStock
Oprócz balkonu i tarasu, co wydaje się oczywiste, grilla nie można rozpalać również... w lesie, chyba że zrobisz to w miejscu specjalnie do tego przeznaczonym. Najpierw więc upewnij się, że zostało ono wydzielone przez leśników. Takie miejsca są monitorowane pod względem zagrożenia pożarowego. Nie zapominaj jednak, by po wszystkim dokładnie po sobie posprzątać i nie zaśmiecać lasu.
Chcesz grillować na plaży? Najpierw wczytaj się dokładnie w lokalne przepisy. Może się bowiem okazać, że gmina nie zezwala na takie działanie na jej terenie. Ponadto należy mieć na uwadze, że grillowanie na plaży może nie być przyjemne dla osób, które siedzą obok ciebie. Może się jednak zdarzyć, że również i na plaży znajdziesz specjalnie wyznaczone miejsce pod grillowanie, z którego możesz skorzystać. Zawsze pamiętaj, by robić wszystko w sposób bezpieczny i wykorzystując materiały dedykowane do grillowania. Nie pal śmieci i podejrzanych substancji, bo może to mieć przykre konsekwencje dla środowiska. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.