Wielkopolska liderem wśród polskich hodowców szparagów

Szparagi w ostatnich latach zyskały na popularności, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz bogactwu witamin i substancji odżywczych. Dowiedz się więcej o tym warzywie i dlaczego warto je wprowadzić do swojej kuchni.

W czwartek, 25 kwietnia, w Restauracji Concordia Taste odbyła się konferencja prasowa z okazji otwarcia sezonu szparagowego w Polsce. Ta coroczna konferencja jest tradycyjnym wydarzeniem, które symbolicznie inauguruje sezon zbioru szparagów. W tym roku zgromadziła ona wielu miłośników tej jadalnej byliny, stwarzając im wyjątkową okazję do wymiany doświadczeń, zapoznania się z najnowszymi trendami w uprawie oraz odkrycia nowych odmian dostępnych na rynku

Szparagi jako źródło wielu witamin

Szparagi to warzywo, które zdobywa serca nie tylko swoim delikatnym smakiem, ale także korzyściami zdrowotnymi. Bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, K i E, oraz w błonnik warzywo, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, trawienie i krzepliwość krwi.

– Szparagi są bogate w witaminy, jednak najwięcej z nich mają te kolorowe, takie jak zielone. Szczególnie cenne są ich główki, gdzie ukryte jest największe złoże witamin – poinformował dr hab. Mikołaj Knaflewski, uznany w świecie specjalista w dziedzinie biologii i uprawy szparagów.

Dodatkowo są niskokaloryczne i mogą być przyrządzane na wiele sposobów, co sprawia, że doskonale pasują do różnych diet. Szparagi zawierają także antyoksydanty, które pomagają w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym i procesami zapalnymi, a także kwas foliowy, istotny dla zdrowia serca i kobiet w ciąży. Dzięki niskiemu zużyciu pestycydów podczas uprawy, szparagi są warzywem przyjaznym dla środowiska. Wszystko to czyni je doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą dbać o zdrowie i smak jednocześnie.

Szparagi to źródło wielu witamin/ fot. wpoznaniu.pl

W Wielkopolsce hoduje się najwięcej szparagów

W Polsce rozpoczyna się wyczekiwany sezon szparagowy. Choć tradycja uprawy szparagów sięga tu XVIII wieku, to wcześniej nie cieszyły się one aż taką popularnością. Obecnie to warzywo staje się coraz bardziej popularne, zwłaszcza w Wielkopolsce, gdzie produkcja jest najintensywniejsza. Ten region stał się polskim liderem w uprawie szparagów. Wszystko dzięki korzystnym warunkom klimatycznym oraz nowoczesnym technikom uprawy.

– Szparagi doskonale rosną w Wielkopolsce ze względu na specyfikę tutejszej gleby. Jest ona stosunkowo uboga, ale dzięki temu idealnie nadaje się do uprawy białych szparagów, które rosną w usypanych z ziemi kopcach. Lekkość gleby sprawia, że białe szparagi są łatwe do zbioru, co umożliwia szybką i sprawną produkcję – poinformował dr inż. Tomasz Spiżewski z Uniwerystetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Opracowanie własne na podstawie danych z ARiMR/ fot. Wojciech Kopeć firma Yara

Szparagi idealne do wielu dań

Szparagi to niezwykłe warzywo, które nie tylko cieszy się popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak, ale także ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Dzięki swojej delikatnej teksturze i charakterystycznemu aromatowi, szparagi są doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

W kuchni szparagi znajdują szerokie zastosowanie. Mogą być gotowane, smażone, pieczone, grillowane, marynowane czy dodawane do sałatek, makaronów, zup, omletów, a nawet pizzy. Ich subtelny smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak sosy, ser, jajka czy różne przyprawy. Dodatkowo, szparagi mogą być wykorzystywane jako składnik dań głównych, przystawek, a nawet deserów, co udowadnia ich wszechstronność w kuchni.

– Szparagi to niezwykle wszechstronne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów, a ich delikatny smak nadaje się do różnorodnych dań. Jednak najważniejsze jest, by były świeże i dobrej jakości – podkreśla Adam Adamczak, szef kuchni w Concordia Taste.

Zobacz dania przygotowane ze szparagów:

Czytaj także: 10-lecie i majówka w Bramie Poznania. Dużo atrakcji za darmo

Gabriela Puczyłowska
Zdarzyło się coś ważnego? Wyślij zdjęcie, film, pisz na kontakt@wpoznaniu.pl