Nadeszła wiosna, a wraz z nią piękne zielone szparagi. Możemy stworzyć z nich naprawdę wiele smacznych potraw. To źródło witamin, minerałów i składników odżywczych. Są wyjątkowo smaczne oraz korzystnie wpływają na organizm. Dlatego też postanowiliśmy opublikować ten przepis.
Rozwiąż quiz o regionalnych potrawach. Jesteś mistrzem, jeśli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
Szparagi są także niskokaloryczne, więc idealnie sprawdzą się u osób, które planują wiosenną dietę. Ze względu na zawarte w nich minerały, są także doskonałym uzupełnieniem jadłospisu wszystkich osób, które uprawiają sport. W internecie znajdziemy wiele przepisów na dania ze szparagów, a jednym z nich jest przepis na zupę szparagową!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo…
Zobacz także: Ta zupa z PRL-u jest smaczna i zdrowa. Warto dodać do niej jajko
Zupa szparagowa to jedna z najpyszniejszych zup, jakie możemy przygotować wiosną dla naszych najbliższych. Za początek szparagowego sezonu uznaje się kwiecień, więc to idealny czas, aby zmierzyć się z tym obłędnym zielonym przepisem.
Zupa szparagowa – składniki
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 por
- 600 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 1 listek laurowy i ziele angielskie
- szczypta kurkumy
- 100 g serka topionego (śmietankowego)
- 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup
- szczypiorek i/lub koper
Zobacz także: Patent na medal. Zrób to z cebulą, a nie pożałujesz!
Zupa szparagowa – przepis
- Na samym początku należy przygotować szparagi. Odłamać twarde i jasne końce (nie powinno to stanowić problemu, gdyż szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki umyć i pokroić na małe plasterki, odłożyć na bok. Jasne końce szparagów nie będą wykorzystane.
- Na dno dużego garnka należy wlać łyżkę oliwy, później wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część warzywa przekroić wzdłuż na cztery części i następnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na plasterki. Pokrojonego pora należy dodać do smażącej się do cebuli. Odczekać 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie do warzyw dodać obraną i startą wcześniej marchewkę. Mieszać i podsmażać przez ok. 2 minuty.
- Do mieszanki dodać masło oraz obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Całość znów smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać przygotowany wcześniej gorący bulion. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i kurkumę, a następnie zagotować. Tak przygotowaną podstawę zupy przykryć i gotować przez ok. 15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone wcześniej szparagi. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1-2 minuty.
- Trzymając zupę na minimalnym ogniu dodać ser topiony i mieszać do momentu aż się rozpuści. Zaprawić przygotowaną zupę śmietanką i posypać szczypiorkiem oraz koperkiem do smaku. Zupę można podawać z pieczywem. Smacznego!
Zobacz także: Pamiętaj o tej witaminie. Nie będziesz zmęczony i poprawisz koncentrację
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na zloteprzeboje.pl!