Dziki łosoś pacyficzny to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. Jego mięso jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, które wspiera regenerację mięśni i dostarcza energii na cały dzień. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto dodać go do swojego jadłospisu.
Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb. Przyrządzone z nim danie to gwarancja posiłku bogatego w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały. Co więcej, produkt ten pozwala na szerokie wykorzystanie go do śniadaniowych kanapek, dań obiadowych czy przystawek na imprezę karnawałową. Łosoś jest też szeroko dostępny w wielu sklepach.
Dlaczego warto włączyć łososia do jadłospisu?
Ta ryba to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które mają najważniejsze znaczenie dla zdrowia serca i układu nerwowego. Regularne spożywanie ryb bogatych w te kwasy może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie oraz poprawie funkcjonowania mózgu. Spożywanie łososia korzystnie wpływa na układ nerwowy i serce oraz obniża poziom cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu dostarcza cennych składników odżywczych i energii.
Dodatkowo, dziki łosoś pacyficzny jest bogaty w selen – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Wysoka zawartość witamin z grupy B (szczególnie B12 i B6) wspiera metabolizm, poprawia koncentrację i pomaga utrzymać zdrowy układ nerwowy. To także doskonałe źródło witaminy D, kluczowej dla mocnych kości i odporności organizmu.
Łosoś – dziki czy hodowlany?
Wybór między łososiem hodowlanym a dzikim ma znaczenie – dziki zawiera mniej tłuszczu, a więcej selenu i jodu. Warto również podkreślić, iż dziki łosoś, w przeciwieństwie do hodowlanego, żyje w naturalnym środowisku, gdzie samodzielnie poszukuje zróżnicowanych źródeł pokarmu. Ma to znaczny wpływ na jego mięso, które posiada bardziej intensywny smak i zawiera mniej sztucznych dodatków. Dziki łosoś pacyficzny z Alaski przychodzi na świąt u źródeł górskich strumieni, a następnie dojrzewa w czystych wodach oceanu. Nie jest karmiony paszami przemysłowymi, dzięki czemu ma lepszy profil kwasów tłuszczowych i wyższą wartość odżywczą.
Kluczowe jest wybieranie ryb ze sprawdzonych źródeł, by czerpać z nich maksymalne korzyści zdrowotne. Ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów mają na opakowaniach niebieski certyfikat MSC. Przykładem producenta, który na pierwszym miejscu stawia ochronę środowiska morskiego jest polska rodzinna firma ABRAMCZYK.
Firma ABRAMCZYK oferuje szeroką gamę produktów z dzikiego łososia pacyficznego, dostosowanych do różnych potrzeb kulinarnych – tych mrożonych, jak i przechowywanych w lodówce. Szukajcie ich w sklepach ogólnospożywczych największych sieci w Polsce oraz w dobrych sklepach rybnych.
Co przyrządzić z wykorzystaniem dzikiego łososia?
Dziki łosoś pacyficzny z cytrynowym rigatoni, czyli minimalizm kuchni włoskiej w najlepszym wydaniu! Łosoś pacyficzny w duecie z cytrynowym makaronem to lekka, aromatyczna propozycja na szybki i pożywny obiad.
Składniki:
– ryba: Dziki łosoś Pacyficzny marki ABRAMCZYK
– makaron: 70 g makaronu rigatoni
– zioła i przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, oregano, koperek)
– inne: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany kremówki, 20 g parmezanu, sok i skórka z ½ cytryny
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/dziki-pacyficzny-losos-z-cytrynowym-rigatoni-z-ziolami/.
Aromatyczne szaszłyki z dzikiego łososia to świetny pomysł na szybką przekąskę! Możesz je przygotować na grillu lub upiec w piekarniku w zaledwie 20 minut.
Składniki:
– ryba: 1 opakowanie filetów z łososia marki ABRAMCZYK
– warzywa: 2 średnie czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka
– zioła: świeży tymianek, ulubione zioła (bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek)
– pozostałe produkty: 1 cytryna, patyczki do szaszłyków (moczone godzinę w zimnej wodzie przed użyciem)
– marynata: 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki miodu, ⅓ łyżeczki chilli, 1 łyżka drobno posiekanego koperku, sól, pieprz.
Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:
https://abramczyk.pl/przepis/szaszlyk-z-lososia/
Dzięki produktom rodzinnej firmy ABRAMCZYK przygotowanie smacznych i zdrowych dań z dzikiego łososia pacyficznego jest proste i szybkie. Niezależnie od okazji, ta wyjątkowa ryba z pewnością zachwyci Twoich gości i domowników.