550 osób rozchorowało się po festiwalu skorupiaków na P.E.I.

bejsment.com 3 godzin temu

Ponad 550 osób, które wzięły udział w Międzynarodowym Festiwalu Skorupiaków P.E.I. w miniony weekend, zgłosiło zachorowanie, według Głównego Urzędu Zdrowia Publicznego prowincji.

CPHO rozpoczęło dochodzenie na początku tego tygodnia po tym, jak ludzie zaczęli zgłaszać objawy, w tym nudności, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka i gorączkę, po wydarzeniu, które odbyło się w dniach 19-22 września w Charlottetown.

Próbki kału pobrane od osób, które jadły jedzenie na festiwalu, dały wynik pozytywny na norowirusa, podał urząd zdrowia publicznego w piątkowym komunikacie prasowym. „To największa epidemia chorób żołądkowo-jelitowych, jaką odnotowaliśmy” – powiedziała w piątek CBC News dyrektor ds. zdrowia publicznego dr Heather Morrison.

Norowirus zwykle rozprzestrzenia się poprzez skażoną żywność, taką jak surowe skorupiaki lub importowane owoce, a także jest wysoce zakaźny w zamkniętych pomieszczeniach, w tym w gospodarstwach domowych, domach opieki, na statkach wycieczkowych i w placówkach opieki dziennej.

Według CPHO choroba spowodowała, iż cztery osoby trafiły na oddziały ratunkowe, a jedna osoba została hospitalizowana. Organizatorzy powiedzieli, iż tylko w sobotę w festiwalu skorupiaków wzięło udział 3200 osób.

Każdemu, u kogo wystąpiły objawy, zalecono wypełnienie internetowego kwestionariusza dotyczącego spożytej żywności, aby pomóc w śledzeniu zasięgu epidemii i ustaleniu jej przyczyny.

Główny Urząd Zdrowia Publicznego skontaktował się również z Queen Elizabeth Hospital i innymi pracownikami służby zdrowia, aby przypomnieć im o pobraniu próbek kału od każdego, kto zgłosił się z objawami.

W ramach dochodzenia CPHO wydało sześć zaleceń mających na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób żołądkowo-jelitowych podczas przyszłych wydarzeń:

  1. Dodatkowe inspekcje sanitarne przed i w trakcie festiwalu.
  2. Lepsze warunki sanitarne w miejscach przygotowywania żywności i na wspólnych powierzchniach dotykowych, aby zapobiec potencjalnemu zanieczyszczeniu żywności.
  3. Opracowanie polityki wykluczającej pracowników i osoby mające do czynienia z żywnością z pracy, gdy są chorzy, oraz wyznaczenie specjalnej osoby, która będzie codziennie sprawdzać, czy pracownicy i osoby mające do czynienia z żywnością są zdrowe.
  4. Posiadanie dobrze widocznych stanowisk do mycia rąk dostępnych we wszystkich toaletach i opracowanie polityki zapewniającej ich sprawdzanie i uzupełnianie środków higieny podczas imprezy.
  5. Współpraca z firmą sanitarną, aby zapewnić codzienne odkażanie wspólnych powierzchni dotykowych w toaletach.
  6. Przechowywanie próbek przygotowanej żywności w chłodni przez co najmniej 48 godzin po zakończeniu imprezy.

Organizatorzy festiwalu Shellfish są w pełni zaangażowani w zapewnienie bezpieczeństwa i dobrego samopoczucia wszystkich uczestników i będą przez cały czas aktywnie wdrażać zalecenia CPHO, powiedział przedstawiciel organu ds. zdrowia.

Idź do oryginalnego materiału